Extra aandacht voor kinderen uit gezinnen die overbelast zijn: een win-win situatie.
Extra aandacht voor kinderen uit gezinnen die overbelast zijn: een win-win situatie. (Foto: buurtgezinnen.nl)

'Opvoeden doen we samen': Buurtgezinnen start in Dijk en Waard

DIJK EN WAARD - Gezinnen in gemeenten Langedijk en Heerhugowaard die overbelast zijn kunnen vanaf 1 november een beroep doen op Buurtgezinnen. De beiden gemeenten zijn hiervoor een proef gestart met Buurtgezinnen. Dit is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. 

Nieuw initiatief helpt als het even tegenzit

Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen die om wat voor reden dan ook behoefte hebben aan steun bij de opvoeding. Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Vraaggezin en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de inhoud van de ondersteuning. De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. 

Als het tegenzit

Oprichter Leontine Bibo: “Soms zit het flink tegen in gezinnen. Problemen stapelen zich op en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren en de emmer loopt over. En dan lukt het ouders niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Deze gezinnen hebben hulp nodig, liefst alledaagse praktische hulp van familie en vrienden. Maar wat als familie of vrienden ver weg wonen of als zij uw problemen er niet bij kunnen hebben? Buurtgezinnen is er voor deze gezinnen. Bij Buurtgezinnen willen we toe naar een samenleving waarin we ons weer meer om elkaars kinderen bekommeren. Opvoeden is niet gemakkelijk. Als we elkaar daarbij helpen, kunnen we er samen voor zorgen dat kinderen fijn kunnen opgroeien in hun eigen gezin.” 

Steungezin worden 

Lijkt het u leuk om de rol van steunouder op u te nemen, meld u dan aan via www.buurtgezinnen. nl/aanmelden. Ook senioren met uitwonende kinderen, opa's en oma's en volwassenen zonder kinderen zijn van harte welkom als steungezin. Ervaring met kinderen is wel belangrijk. Gezinnen die op zoek zijn naar steun kunnen zich ook melden via de website van Buurtgezinnen. Coördinator Buurtgezinnen gezocht Buurtgezinnen is op zoek naar een lokale coördinator in Langedijk en Heerhugowaard voor ongeveer tien uur per week. Meer weten? Kijk op www.buurtgezinnen.nl voor meer informatie en de mogelijkheid om te reageren op de vacature.

Extra aandacht voor kinderen uit gezinnen die overbelast zijn: een win-win situatie.