Margret (l) met haar vriendin en concurrente Lauren Parker uit Australië, enkele dagen voor de wedstrijd in Tokio.
Margret (l) met haar vriendin en concurrente Lauren Parker uit Australië, enkele dagen voor de wedstrijd in Tokio. (Foto: Aangeleverd)

Paratriatlete Margret IJdema zevende in Tokio

Sport

TOKIO - Ze ging voor goud, maar het werd een zevende plaats voor de Heerhugowaardse triatlete Margret IJdema op de Paralympics in Tokio. De teleurstelling die ze aanvankelijk voelde, maakte al snel plaats voor tevredenheid en trots. ‘Ik ben mooi wel zevende van de hele wereld!”

Lange tijd deed Margret voorin mee en had ze zicht op een medaille. Na de eerste twee onderdelen, 750 meter zwemmen en twintig kilometer handbiken, lag ze nog op de derde plaats. Maar op het slotonderdeel, vijf kilometer wheelen, moest ze veel terrein prijsgeven. ‘Het deed teveel pijn”, zou ze achteraf zeggen. “Scheel kijken van de pijn is dus niet alleen een uitdrukking”, aldus de goedlachse Heerhugowaardse die van elk moment in Tokio volop heeft genoten. 

IJdema is een echte laatbloeier, pas in 2017 deed ze mee aan haar eerste wedstrijden in het paratriatlon. “Ik was toen al 39 jaar, had écht niet het idee dat topsport er voor mij nog in zou zitten.” Maar ze bleek talent te hebben en boekte al snel successen op nationaal en internationaal niveau. Of ze nu klaar is? “Ik wil naar Parijs, naar de Paralympische Spelen in 2024”, schrijft ze op haar website. “Ja, ik ben al 45, maar ik begin net! Pas als mijn lijf zegt: het is genoeg, dan is het genoeg.”