Volg Lindsay Frelink en de vrouwen-rolstoelbasketbalploeg live via de NOS!
Volg Lindsay Frelink en de vrouwen-rolstoelbasketbalploeg live via de NOS! (Foto: Theo Annes)

Rolstoelbasketbalsters met Lindsay Frelink naar finale Paralympics

Sport

HEERHUGOWAARD/ TOKIO - De Heerhugowaardse Lindsay Frelink (22) staat met de Nederlandse ploeg in de finale van het rolstoelbasketbal voor vrouwen op de Paralympische Spelen in Tokio. In de halve finale werd Duitsland verslagen met 52-42. De wedstrijd werd donderdag live uitgezonden op NPO1. Het is voor het eerst dat rolstoelbasketbal rechtstreeks op de televisie te zien was. 

Nederland-Duitsland is niet alleen in het voetbal een kraker, ook voor de rolstoelbasketbalsters is het een wedstrijd om naar uit te kijken. Oranje had nog een appeltje te schillen met de oosterburen. Frelink en haar team zijn zowel Europees als wereldkampioen, maar de Paralympische titel ontbreekt nog op het palmares. Zowel in Londen in 2012 als in Rio de Janeiro in 2016 hielden de Duitse vrouwen Nederland uit de finale. 

Het duel was lang spannend. Oranje was beter, pakte meer rebounds en steals maar liet in de afwerking veel punten liggen. Alleen Mariska Beijer (30 punten) was op schot. Duitsland leidde met 36-35 na het derde kwart, maar toen ook Bo Kramer (14 punten) ging scoren, werd het gat geslagen. 

De finale wordt zaterdag 4 september om 13.00 uur (Nederlandse tijd) gespeeld. De tegenstander van Oranje is de winnaar van de andere halve finale tussen China en de Verenigde Staten. Die wedstrijd wordt later vandaag gespeeld.