Combineer de Open Monumententocht met een bezoek aan de Langedijker Streekmarkt.
Combineer de Open Monumententocht met een bezoek aan de Langedijker Streekmarkt. (Foto: Aangeleverd)

Open Monumentendag: ‘Mijn huis is jouw huis’

Algemeen

DIJK EN WAARD - Zaterdag 11 september wordt een dag vol activiteiten in Langedijk. Het is Open Monumentendag en vanwege het thema ‘Mijn huis is jouw huis’ kunnen bezoekers een gastvrij onthaal verwachten bij tien rijksmonumenten in onze gemeente. 

Tussen 11.00 en 16.00 uur staan hun deuren open voor bezoekers van elke leeftijd uit heel Dijk en Waard. Dus ook voor kinderen! Vanwege de anderhalve meter afstand zal het vooral bij de kleinere monumenten, zoals de Twuyvermolen in Sint Pancras, niet vanzelfsprekend zijn om een bezoek binnen te kunnen brengen. Hiervoor graag begrip! 

Gezins-fietspuzzelrit

Wil je langs alle monumenten? Dan is er een fietstocht met puzzelelement. Deelname geeft recht op een gratis streekpakket bij de Langedijker Streekmarkt. Meefietsende kinderen krijgen een verrassing. Aanmelden voor de puzzelrit is niet nodig, je kunt die dag vanaf 11.00 uur op elk moment en op elke plek starten. 

De route brengt dit jaar ook de vele gemeentelijke monumenten onder de aandacht. Een overzicht, inclusief de fietsroute, is vanaf nu gratis verkrijgbaar bij de bibliotheek Langedijk en bij Wijndomein de Koen. De route kan ook op de dag zelf bij elk monument worden opgehaald.

Vooraf reserveren

Speciaal voor deze dag zijn er ook drie activiteiten waarvoor je moet reserveren. Meedoen aan één van deze activiteiten is garantie voor een prachtige start van de dag. Van 11.00 tot 12.00 uur is er in de Allemanskerk een schilderworkshop onder leiding van Tiny van Veen. Op hetzelfde moment is een concert in de Kooger Kerk met Ierse folkmuziek door de band Unicorn (viool, gitaar, accordeon en zang). Bijzonder dit jaar is dat ook de hal van Museum BroekerVeiling vrij toegankelijk is. Op deze unieke historische plek vindt van 11.00 tot 12.00 uur een gedichtenworkshop plaats onder inspirerende leiding van dorpsdichter Ben Wansink. Vol is vol, dus reserveer op tijd een plek voor één van deze drie gratis aangeboden pareltjes. Dit kan via www.bibliotheeklangedijk.nl of op de websites van de deelnemende monumenten.

Streekmarkt

Combineer de Open Monumententocht met een bezoek aan de Langedijker Streekmarkt bij Wijndomein De Koen (Westelijke Randweg 30, Zuid-Scharwoude), waar pure producten uit eigen omgeving aan de man worden gebracht. Een wandeling door de wijngaard en een drankje op het wijnterras maken het bezoek compleet. 

De streekmarkt is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.