Scouts gaan niet bij de pakken neerzitten; kunnen ze niet naar buiten, dan kamperen ze gewoon binnen.
Scouts gaan niet bij de pakken neerzitten; kunnen ze niet naar buiten, dan kamperen ze gewoon binnen. (Foto: Olivier van Det)

Ledenaantal Scouting blijft groeien

REGIO - Ondanks de lockdown is scouting in Noord-Holland onverminderd populair: het aantal jeugdleden in Noord-Holland steeg in 2020 met 4,5 procent. Dit blijkt uit intern onderzoek van Scouting Nederland. Een bijzonder resultaat in een jaar dat ook veel bijeenkomsten van scouting (fysiek) niet door konden gaan vanwege de coronacrisis. Ook het Heerhugowaardse Scouting Angela zit in de lift.

Ook voor scouting was 2020 geen makkelijk jaar: na de eerste lockdown in maart, waarbij de fysieke bijeenkomsten afgelast werden, ligt het sinds december wederom stil. Uiteraard tot grote teleurstelling. Maar er is ook begrip. Voorzitter Jaap Boot: "Scouts gaan niet bij de pakken neerzitten en er ontstaan al snel vele initiatieven van groepen om online activiteiten aan te bieden."

Ook niet-leden welkom

De wekelijkse online bijeenkomsten worden niet alleen opengesteld voor scouts, maar juist ook voor buitenstaanders die graag een keer iets anders willen doen dan schoolwerk. Zo maken zij op een laagdrempelige manier kennis met scouting. Boot: "Veel van deze vriendjes en vriendinnetjes van leden zijn hierna blijven hangen. Toen de fysieke bijeenkomsten rond de zomer weer opgestart konden worden, werden bijeenkomsten ook vaak opengesteld voor alle kinderen. Dit werkte goed: ouders willen hun kinderen weer naar buiten hebben, achter de schermpjes vandaan. Scouting biedt kinderen naast het buiten bewegen, unieke social skills waar ze hun leven lang plezier van hebben: samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid zijn daar belangrijke voorbeelden van."

Lastig uit te leggen

Online actief zijn is natuurlijk hartstikke leuk, maar het blijft belangrijk om de jeugd in deze tijden de kans te bieden om samen naar buiten te gaan en elkaar te ontmoeten. Leidinggevende Anton (21): "Het voelt ergens gek dat alle kinderen wel gewoon buiten mogen sporten in teamverband, maar scouting op dit moment niet door mag gaan. We proberen er het beste van te maken, maar het blijft lastig om uit te leggen aan onze jeugdleden. Ze missen nu niet alleen beweging en frisse lucht, maar ook hun sociale contacten en uitdaging die we bieden in de activiteiten."

Angela

Met ruim honderd leden, verdeeld over verschillende groepen is de Heerhugowaardse Scouting Angela een gezonde en levendige vereniging. Ook hier is te merken dat scouting in de lift zit. Eerder vertelde vrijwilligster Liza Hoogendijk al eens in deze krant dat de animo voor een nieuwe groep erg groot was. "Mijn verwachting was dat we misschien vier of vijf nieuwkomers mochten verwachten, maar de animo overtrof mijn stoutste verwachtingen want de groep bestaat inmiddels al uit veertien jongens en meisjes."

Scouting biedt kinderen naast het buiten bewegen, unieke social skills waar ze hun leven lang plezier van hebben.