Sterre en Sanne zijn een actie gestart via Unicef: 'Kaarsje voor een kind'.
Sterre en Sanne zijn een actie gestart via Unicef: 'Kaarsje voor een kind'. (Foto: Rodi Media/MB)

'Het geeft gewoon een goed gevoel om iets te doen voor arme mensen'

BROEK OP LANGEDIJK - Wat doe je als je 14 jaar bent en je verveelt je in deze coronatijd? Netflixen? Nagellakken? Je haar stijlen? "Hebben we allemaal gedaan", zegt Sanne Bijvoet. "Maar toen dachten ik en Sterre: wat kunnen we nu eens voor nuttigs doen?" Ze dachten aan bloed donoren aan het Rode Kruis, maar helaas waren ze daar te jong voor. Maar toen ze toch op de site van het Rode Kruis zaten, kwamen ze wel op een ander goed idee: geld inzamelen voor kinderen in arme landen!

Langedijkse tieners Sterre en Sanne maken kaarsjes voor het goede doel

"We zijn gaan uitzoeken hoe we dat het beste konden doen", vult Sterre aan. "Er stonden allerlei kant en klare pakketten op de site, zoals een actie voor dekens of voor warme kleding, waar mensen met een druk op de knop voor konden doneren. Maar dat vonden we niet leuk, we wilden zelf wat bedenken!"

Waxinelichtjes knutselen

Het tweetal, bonuszussen en tevens beste vriendinnen, bedacht een actie waarmee ze langs de deuren kunnen. Sanne: "We gingen waxinelichtjes knutselen waarbij we die mooi versieren en er een kaartje aanhangen. Op dat kaartje staat een 'persoonlijke' boodschap van een arm kind uit Afrika. Nou ja, die boodschap bedenken wij natuurlijk."

Warme kleding

Sanne vult aan: "Op internet hebben we gelezen wat ze het liefste willen, zoals voedsel, schone riolering, goede scholen of warme kleding in de winter. Dat zetten we dan op de kaartjes bij de kaarsjes, om de kopers van het kaarsje te bedanken namens hun."

Gepimpt

De dames zijn aan de slag gegaan en hebben inmiddels een hele rits gepimpte waxinelichtjes klaar staan, met bijbehorende administratie van namen, adressen, en aantal gewenste kaarsjes. "We zijn al bij ons in de straat langs de deuren gegaan en hebben ook familie gevraagd een donatie te doen. Daardoor hebben we nu al 220 euro opgehaald!" zegt Sterre enthousiast. "Maar we gaan natuurlijk voor méér."

'Het liefst gaan we zelf naar Afrika om het geld persoonlijk te brengen'

Persoonlijk brengen

Wat is precies hun einddoel? Wanneer vinden ze hun actie geslaagd? Dat weten Sterre en Sanne eigenlijk niet zo goed. Ze vinden 250 euro al een heel bedrag, maar het moet wel genoeg zijn om de kinderen daar écht te kunnen helpen. Het liefst zouden ze zelf naar Afrika toe gaan natuurlijk, en het geld persoonlijk brengen. Maar dát is voorlopig geen optie. "Maar wie weet als we écht veel ophalen...?"

Kaarsje voor een kind

Helpt u Sterre en Sanne mee met hun lieve actie? U kunt een kaarsje met boodschap kopen voor € 5,- door geld te doneren op de pagina Kaarsje voor een kind op https://helpmee.unicef.nl/karweitje/2-7239. Vergeet daar niet uw naam en adres achter te laten, dan komen ze uw kaarsje brengen! Woont u buiten Langedijk? Dan sturen ze het kaarsje graag op! Heeft u vragen? Mail dan naar sterreamdelief@gmail.com, of bel Frank, de vader van Sanne, via 06-58898988.

MARSHA BAKKER

Afbeelding