De 104 jaar oude Mia (m) wordt gefeliciteerd door het team van MagentaZorg.
De 104 jaar oude Mia (m) wordt gefeliciteerd door het team van MagentaZorg. (Foto: Richard Rood/via MagentaZorg)

'Taaie tante' Mia viert 104e verjaardag

HEERHUGOWAARD - Groot feest in verpleeghuis Zuyder Waert! Mia Tehupeiorij werd donderdag 28 januari maar liefst 104 jaar oud. Met deze bijzondere leeftijd is ze de oudste bewoner van Magentazorg. Reden genoeg om haar flink in het zonnetje te zetten!

Mia werd op haar verjaardag door directeur verpleeghuiszorg bij MagentaZorg Edwin Dupon en de zorgmedewerkers van de afdeling Waterkant van verpleeghuis Zuyder Waert gefeliciteerd met haar verjaardag. Er werd gezongen en ze ontving een prachtige bos bloemen. Ook was er taart, met natuurlijk de cijfers ‘104’ erop.

Elfstedentocht

Wat is het geheim voor deze respectievelijke leeftijd? "Ze was vroeger ontzettend sportief, beoefende meerdere sporten", vertellen haar neef Wim en nicht Jitske. "Ze heeft zelfs drie keer de Elfstedentocht gereden: in 1941, 1942 en 1947.” De familie van mevrouw, die in Florida woont, omschrijven haar als een ‘taaie tante’. Wimt: “Een zondags wandelingetje met tante door de duinen was voor kleine Wimpie als een dodenmars. Hup 2, 3… en maar verder!”

Gestrand schip

De half Ambonese Mia werd in 1917 geboren in Amsterdam. Ze groeide op tussen Vlaardingen en de hoofdstad en studeerde af aan de HBS. Later verhuisde Mia met haar moeder naar Alkmaar. Jitske: “Wij brachten er veel interessante vakanties door: lange duinwandelingen in Bergen, strandwandelingen in Egmond, met stormen naar een gestrand schip kijken, naar dijkwerken. Altijd waren het grote trektochten met picknicks, waar ook buurkinderen bij uitgenodigd werden.” Vroeger gaf Mia de kleinkinderen van haar zus regelmatig ‘les’ over geschiedenis en natuurkunde. Tijdens het maken van bloemstukjes, werd haar hulp regelmatig ingeschakeld voor het identificeren van de vergaarde planten.

Ontdekkingsreizen

Mia bleef altijd enorm actief met jaarlijks trektochten door de Alpen of Lapland. "Op onze verjaardagen kregen we boeken over grote ontdekkingsreizen, bijvoorbeeld van Roald Amundsen en Fridjof Nansen.” Alhoewel Mia een prachtbaan had bij een internationaal handelsbedrijf, startte ze een verpleegcursus in Den Helder om zo haar zuster met meer kennis te verzorgen. De avondcursussen woonde ze enthousiast bij. "Ongemerkt heeft ze veel invloed op ons gehad. Door de jaren heeft dit zich geuit in ons veelzijdige enthousiasme voor haar kennis en doen." Het was de 21e keer dat Mia haar verjaardag vierde in Zuyder Waert.