Oncologie-fysiotherapeuten Ann Taveirne en Nicole Bekker (in grijze jacks) met Tanja Schipper en Michél Dölle van 't Praethuys.
Oncologie-fysiotherapeuten Ann Taveirne en Nicole Bekker (in grijze jacks) met Tanja Schipper en Michél Dölle van 't Praethuys. (Foto: Theo Annes)

’t Praethuys vraagt aandacht voor de impact van kanker, juist nu

HEERHUGOWAARD – Duizenden mensen – in 2019 waren het er 118.000 - krijgen jaarlijks de diagnose kanker. Niet alleen voor de patiënt zelf, maar zeker ook voor de mensen in zijn of haar omgeving heeft dat enorme impact. Donderdag 4 februari, op Wereldkankerdag, wordt hiervoor aandacht gevraagd. “Zeker in deze karige tijd van corona willen we iets extra’s doen voor kankerpatiënten”, vertelt Tanja Schipper, coördinator van ’t Praethuys Alkmaar. “Dat doen we in de vorm van een klein cadeautje: een potje geluk, een klavertje vier, dat symbool staat voor warme aandacht.” Deze week schonk ‘t Praethuys de klavertjes vier aan kankerpatiënten bij de oncologiefysiotherapiepraktijk van Ann Taveirne in Heerhugowaard, tevens inloophuis op locatie. “Hiermee willen we al die mensen die leven met en na kanker een hart onder de riem steken.”

Klavertjes vier uitgedeeld aan Waardse kankerpatiënten

Met de lancering van de website www.wereldkankerdag.nl werd half januari al het startsein gegeven voor de campagne van Wereldkankerdag 2021. Onder het motto ‘Aandacht voor de impact van kanker. Juist nu.’ wordt extra aandacht gevraagd voor kanker in coronatijd. Tanja: “Daarnaast tonen we de mogelijkheden voor coronaproof (na)zorg en ondersteuning. Want hoewel veel van de activiteiten van ’t Praethuys momenteel stilliggen, zijn wij gelukkig niet helemaal gesloten. Onze deur staat op een kier. Zie dit als een warme uitnodiging om contact met ons te zoeken.”

Éen-op-ééngesprek

Ook - of misschien juist - nu willen mensen hun verhaal kwijt. Tanja: “Gasten zijn welkom voor een één-op-ééngesprek met een gastheer of -vrouw, dit kan altijd op korte termijn op afspraak. Patiënten en naasten zijn tevens welkom voor gesprekken met een psycholoog en of geestelijk verzorger vanuit het Centrum voor Levensvragen. Ook blijven we de zorg voor kinderen en jongeren bieden. Met al bestaande gasten houden we contact via telefoon en Zoom, ook in groepsverband.” Zodra de maatregelen versoepelen zal ‘t Praethuys ook zijn dependance in Heerhugowaard weer openen; twee keer in de maand op de dinsdagochtend van 09.30 tot 12.00 uur is er het inloophuis op locatie bij oncologie fysiotherapie Ann Taveirne aan de Umbriëllaan 7-9.

Lotgenotencontact

’t Praethuys is in 2002 opgericht; eerst op locatie in het familiehuis van het Noordwest Ziekenhuis (toen nog MCA), later in een eigen pand aan de Westerweg 50. Hier wordt drempelloos steun, aandacht en geborgenheid geboden aan mensen die geconfronteerd worden met kanker, bij zichzelf of bij hun naasten, in de vorm van gesprekken, lotgenotencontact en creatieve of ontspannende activiteiten en workshops. Iedereen uit de hele regio is welkom. Gasten van ‘t Praethuys worden ondersteund door een team van deskundige en betrokken vrijwilligers. Wil je graag in gesprek met een psycholoog of een geestelijk verzorger? Ook dat kan bij ’t Praethuys.

Positieve krachten

Michél Dölle is vrijwilliger bij ‘t Praethuys. Hij verloor in 2007 zijn echtgenote aan kanker en weet als geen ander hoe waardevol lotgenotencontact kan zijn. “Ik heb daar zoveel positieve krachten uit kunnen halen, dat ik graag iets terug wilde doen. Zo kun je iets voor een ander betekenen. Kanker heb je niet alleen, maar met elkaar. Daarom zijn we er juist ook voor de naasten, zij worden namelijk nog wel eens vergeten terwijl de ziekte ook op hún leven een enorme impact heeft.” Zo heeft ’t Praethuys een geschoolde jeugdcoördinator, mevrouw Arjan Verdonk, in huis die gespecialiseerd is in rouw en verlies bij kinderen en jongeren. Ook zijn er twee lotgenotengroepen voor de jeugd.

Blijf betrokken

Juist in coronatijd is het belangrijk om aandacht te blijven houden voor de impact van kanker, op de patiënt maar ook op zijn omgeving. “Blijf vooral omkijken naar iedereen die leeft met en na kanker”, drukt Tanja ons op het hart. “De vraag ‘hoe gaat het met je?’ kan best beladen zijn. Maar als je het kleiner maakt – bijvoorbeeld ‘hoe gaat het vandaag met je?’ – kun je toch betrokkenheid tonen en warme aandacht geven aan iemand die dat nodig heeft.”


Kijk voor meer informatie op www.wereldkankerdag.nl en www.praethuys.nl. Houd voor het actuele aanbod van activiteiten de website en sociale mediakanalen van 't Praethuys in de gaten.