Oud-internationals Eelco Jansen en Sandra Gouverneur: 'Er moet - letterlijk - ruimte komen voor de jeugd om hun dromen na te kunnen jagen.'.
Oud-internationals Eelco Jansen en Sandra Gouverneur: 'Er moet - letterlijk - ruimte komen voor de jeugd om hun dromen na te kunnen jagen.'. (Foto: Theo Annes)

Oud-internationals in de bres voor Waardse honk- en softbaljeugd

HEERHUGOWAARD – Alle verenigingen op sportcomplex De Vork hebben het, behalve BC The Herons: veldverlichting. De ambities die de honk- en softbalclub heeft, staan hierdoor in de ijskast. De club kan niet verder groeien bij de senioren en om op hoog niveau te kunnen meedraaien, is een accommodatie met lichtmasten essentieel. Oud-internationals Eelco Jansen en Sandra Gouverneur springen in de bres voor de club die aan de basis stond van hun succes. “We gunnen het spelers om zich optimaal te kunnen ontwikkelen binnen hun eigen vereniging, net zoals wij dat konden.”

Gouverneur en Jansen: 'Geen licht, geen toekomst'

BC The Herons is de grootste honk- en softbalvereniging van Noord-Holland boven Amsterdam-Haarlem. De club heeft leden vanuit alle hoeken van de provincie en ook daarbuiten. Zowel het eerste honkbal- als het eerste softbalteam hebben weliswaar het talent en de ambitie in huis om uit te komen in de hoogste klassen van de sport, maar kunnen dit simpelweg niet omdat de huidige accommodatie niet aan de eisen voldoet. Het softbalveld voldoet nu niet om uit te mogen komen in de eerste klasse omdat er geen hek in het outfield staat om het speelveld af te bakenen.

Blok aan het been

Het eerste honkbalteam komt komend seizoen ook uit in de tweede klasse, twee klasses onder de ‘eredivisie’ van de Nederlandse honkbal. Nu nog gaat dit gepaard met een blok aan het been: de faciliteiten zijn er niet op voorbereid. Spelers en speelsters moeten ’s avonds kunnen trainen. Iets wat nu door het ontbreken van verlichting onvoldoende kan. Dat kan veranderen met aanpassingen die relatief klein zijn, maar een groot verschil maken voor de club.

Noodgedwongen uitwijken

Sandra Gouverneur (44) begon haar softbalcarrière als zesjarig meisje bij BC The Herons. Op haar achttiende maakte ze haar debuut in het Nederlands team, waarmee ze in 2008 meedeed aan de Olympische Spelen in Peking. Ze is altijd met BC The Herons verbonden gebleven, als trainster en komend seizoen ook als coach. “The Herons staat aan de basis van mijn succes. Ik had het geluk dat ik alle belangrijke stappen in mijn sportcarrière met leeftijdsgenoten kon doorlopen. In elke leeftijdscategorie was er een team waar ik op niveau kon spelen. Dames die nu hogerop willen en kunnen, wijken uit naar clubs in Haarlem of Amsterdam. Zij staan echt niet te springen om vijf keer per week op en neer te reizen voor hun sport, evenmin als hun ouders. Bovendien, als je al die meiden terughaalt die nu ergens anders in de hoogste klasse spelen, kun je binnen de eigen vereniging een supersterk team neerzetten en de club op de kaart zetten. Het talent, een goed technisch kader, we hebben alles in huis, behalve goede faciliteiten. Dat is jammer en eigenlijk ook onbegrijpelijk.”

Trainingsfaciliteiten

Niet alleen Sandra’s topsportcarrière begon bij BC The Herons, ook die van Eelco Jansen (51). Hij maakte talloze EK’s, WK’s en Olympische Spelen mee tijdens zijn honkballoopbaan. Eelco: “Mijn carrière is mede tot stand gekomen door wat ik tussen mijn vijfde en 23e bij The Herons heb kunnen en mogen opbouwen. Ik had het geluk dat ik tot de A-lijn behoorde, waardoor ik extra trainingsfaciliteiten en -momenten tot mijn beschikking had. De spelersgroep waarmee ik ben opgegroeid is een van de succesvolste in de geschiedenis van de vereniging."


"Goede begeleiding en talent zijn hierin natuurlijk belangrijk, maar met name de mogelijkheid om voldoende uren te kunnen steken in de sport die wij zo mooi vonden, leidde tot een lichting succesvolle honkballers", vervolgt Eelco.

Lees verder op pagina 9