De pimpelmees is een vaste klant in de landelijke top drie.
De pimpelmees is een vaste klant in de landelijke top drie. (Foto: Pexels)

Koolmees en mus fladderen het vaakst door Heerhugowaardse tuinen

HEERHUGOWAARD - De huismus was afgelopen weekend opnieuw de meest getelde vogel bij de Nationale Tuinvogeltelling. Landelijk werd de mus bijna 515.000 keer waargenomen. Daarna volgen de koolmees (357.000 keer) en de pimpelmees (234.000 keer. Vorig jaar voerde dit trio ook al de top-10 aan. De landelijke top-10 van 2021 wordt verder gecompleteerd door de merel, vink, kauw, roodborst, ekster, houtduif en de Turkse tortel. In Heerhugowaard versloeg de koolmees de huismus nipt.

Recordaantal deelnemers tuinvogeltelling

De Nationale Tuinvogeltelling was dit jaar populairder dan ooit. Bijna 200.000 mensen gaven, onder meer via een speciale app, hun bevindingen door aan de Vogelbescherming. In totaal werden bijna drie miljoen vogels geteld. In Heerhugowaard telden 526 mensen in totaal 7.365 vogels. De Tuinvogeltelling werd in 2001 in het leven geroepen om mensen enthousiast te maken voor het vogels kijken. Hanne Tersmette van de Vogelbescherming denkt dat de coronacrisis en dan vooral het thuiswerken ervoor heeft gezorgd dat mensen zich veel meer bewust zijn van wat er in de tuin leeft. "Dan zie je ineens een merel, of een roodborstje. Ik denk dat dat het enthousiasme heeft aangewakkerd en daar ben ik heel blij mee. Sinds het begin van de coronatijd kregen we meer vragen van mensen over vogels en onze online gratis vogelcursus nam een vlucht."

Nuttige informatie

De telling levert interessante data op. Hoewel er in totaal meer vogels zijn geteld, merkt de Vogelbescherming wel dat het aantal vogels per tuin op enkele plaatsen is afgenomen van 30 vogels per tuin vorig jaar naar 19 nu. Dat zou komen door het zachte winterweer. Op vogelbescherming.nl is te zien hoeveel vogels er per provincie en per gemeente zijn geteld. Opvallend is de opmars van een aantal 'vreemde vogels'; de grote bonte specht en vooral de halsbandparkiet: een exoot die van oudsher niet in Nederland voorkomt en vaak als lawaaipapegaai wordt afgeschilderd. Die populatie groeit met name in de Randstad als kool; in de gemeente Amsterdam eindigde de felgroene vogel zelfs als de nummer vier in de top tien. Kijk voor de Waardse top tien op www.rodi.nl/Heerhugowaard.

De resultaten van 2021 in de gemeente Heerhugowaard.