Marieke Craamer.
Marieke Craamer. (Foto: Aangeleverd)

Mentale lenigheid

Het valt voor velen niet mee om de lenigheid te behouden in deze lockdown. Mentale lenigheid welteverstaan. Terwijl de wereld is stilgelegd, loopt de tijd door en moeten er schooljaren positief worden afgerond en omzetten worden gehaald. Het contrast tussen de stilte op straat en de onrust in veel mensen is enorm groot.


Maar afgelopen week hoorde ik een vraag tijdens een zoom-meeting: Wat heeft het afgelopen jaar je opgeleverd? Er werd grappig genoeg veelal positief gereageerd. Mensen hadden meer geduld gekregen, waren vaker buiten, hadden beter contact met familie en gezin, konden de stilte omarmen, waren gezonder gaan eten. Het was een onverwachte grote stroom van positieve reacties.


De daarop volgende vraag was: waar ben je beter in geworden? Ik dacht in eerste instantie aan al die mensen die aan het puzzelen waren geslagen, bananenbroden gingen bakken en andere hobby’s gingen uitoefenen. Maar er waren ook hier juist heel verrassende reacties. Mensen waren beter geworden in lui zijn, wat ze meer rust bracht en minder stress. Een ander was weer beter geworden in het maken van een dagritme, waardoor ze veel productiever was geworden. De uitdaging die volgde was om je gedachtes eens om te draaien. De 'Ik vind het vreselijk want...' omdraaien naar de 'Ik vind het fantastisch want…'. Voor iedere negatieve gedachte een positief tegengeluid vinden. Bijvoorbeeld: 'Ik vind de stilte vreselijk' versus 'Ik geniet van de rust die ik nu heb om een boek te lezen'. Niet makkelijk misschien, maar wel interessant om eens samen met iemand te gaan doen. Weer eens iets anders dan uit verveling je boeken op kleur sorteren in de kast.

'In je hoofd zijn de mogelijkheden eindeloos'

Want hoe graag we ook willen knallen in 2021, veel van wat we zouden willen is niet mogelijk nu. Dus hou vol en werk aan je mentale lenigheid. Want in je hoofd, daar zijn de mogelijkheden eindeloos.

Marieke Craamer