Tygo heeft in zijn boekenkraam voor elk wat wils!
Tygo heeft in zijn boekenkraam voor elk wat wils! (Foto: aangeleverd)

Tygo's Boekenkraam voor KIKA

SINT PANCRAS - Aan de Benedenweg in Sint Pancras staat al bijna drie jaar een Boekenkraam. Tygo Rense (11) verkoopt daar boeken voor 1 euro. De opbrengst gaat naar KIKA. Zo helpt Tygo het goede doel.

Een hoop pancrassers leveren boeken in die Tygo dan in zijn Boekenkraam verkoopt. Elk jaar rond december maakt hij de opbrengst over naar KIKA en hangt hij het certificaat weer op in de kraam zodat iedereen kan zien wat de opbrengst is dat jaar.

Boekenkast getimmerd

Tygo vertelt: "Drie jaar geleden verhuisde ik naar de Benedenweg in Sint Pancras. Ik zag al die kraampjes langs de weg en toen leek mij dit ook wel leuk om te doen. Omdat we geen groenten of fruit verbouwen kwam ik op het idee om boeken te gaan verkopen. Met mijn vader heb ik de eerste kleine boekenkast gemaakt. Vorig jaar heeft mijn opa een hele mooie grote kast gemaakt die ook open en dicht kan.

KIKA

De helft van het opgehaalde bedrag mag ik houden. In het begin kocht ik daar weer boeken van om dan in het stalletje te verkopen maar dat is nu even niet meer nodig. De andere helft is voor KIKA. Ik wou het graag voor een goed doel doen. En ik dacht gelijk aan KIKA. Mijn opa en oma halen met een grote groep mensen oud papier op voor KIKA Oudorp. Dus ik wist wat het inhield en vind het een erg goed doel.

372 euro opgehaald

We verkopen boeken voor 1 euro of 0,50 cent. In de afgelopen drie jaar hebben we 372 euro opgehaald. De certificaten hang ik in de Boekenkraam zodat iedereen kan zien wat de opbrengst is dat jaar. Deze maanden verkopen we meer boeken dan normaal, ik denk dat het komt door de corona. Het potje van de maand januari zit alweer aardig vol.
Dat niet iedereen gepast betaalt of te weinig is vervelend maar daardoor zou ik nooit stoppen. Gelukkig gebeurt dat niet heel veel.

Vaste klanten

Ik heb veel vaste klanten die elke keer even kijken of er wat tussen staat voor hun. En er zijn een hoop mensen waar ik hele mooie boeken van krijg die ik netjes in de garage bewaar. Gister was er ook een meneer die een doos mooie boeken kwam brengen. Zo vul ik de Boekenkraam altijd weer bij. Ik heb in de garage twee grote stellingen staan en die staan bijna helemaal vol met boeken.

Als er hele oude boeken tussen zitten die ik niet meer kan verkopen omdat ze stuk zijn, dan gaan ze naar KIKA Oudorp. Die verzamelen oud papier voor dit goede doel.

Op bestelling

Ik denk dat de mensen de boekenkraam inmiddels goed weten te vinden. Mensen mogen ook altijd vragen of ik nog een bepaald boek heb. Dan ga ik in de garage kijken voor ze, of ik let op wat ik binnen krijg."

Zijn opa timmerde een mooie kraam.