Geen excuus om niet te stemmen.
Geen excuus om niet te stemmen. (Foto: Archief)

Verkiezingen voor iedereen toegankelijk

HEERHUGOWAARD - Maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 maart zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Het verkiezingsproces loopt dit jaar wat anders dan normaal. Maar ook in deze coronatijd zorgen gemeenten Langedijk en Heerhugowaard ervoor dat iedereen kan stemmen. Om de verkiezingen toegankelijk te maken voor onder meer visueel beperkten, is er een speciale stem-mal met soundbox beschikbaar. Inwoners zonder eigen vervoer kunnen gebruikmaken van de HugoHopper. En wie coronaklachten heeft kan iemand machtigen om voor hem of haar te stemmen.

Langedijk en Heerhugowaard maken dit jaar voor het eerst gebruik van een stem-mal en soundbox. Hiermee kunnen blinden en slechtzienden zelfstanding hun stem uitbrengen. De stem-mal en soundbox zijn niet alleen geschikt voor mensen met een visuele beperking, ook mensen met dyslexie, laaggeletterdheid, een slechte handfunctie of andere aandoeningen kunnen er gebruik van maken. De stem-mal en soundbox zijn alleen aanwezig op het stembureau in theater Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard. Dat betekent dat Langedijkers die hier gebruik van willen maken hun stempas moeten laten omzetten in een kiezerspas omdat ze buiten de eigen gemeente een stem uitbrengen.

HugoHopper

Vanwege corona kan een aantal vaste stemlocaties niet gebruikt worden. Daardoor zullen sommige mensen verder moeten reizen. Om de stembureaus bereikbaar te houden voor alle inwoners biedt de HugoHopper vervoer van huis naar het stembureau en weer terug. Zij vervoert leden en niet-leden vanuit Langedijk en Heerhugowaard kosteloos naar de diverse stemlocaties. Deze vervoersdienst is beschikbaar op de stemdagen 15, 16 en 17 maart van 08.00 tot 20.00 uur. Belangstellenden kunnen een tijd reserveren via 072-7370217 (dit kan tot uiterlijk één dag van tevoren).

Volmacht

Niet in staat om zelf te gaan stemmen? Dan kunt u een volmacht verlenen aan een andere kiezer uit uw gemeente die uw stem mag uitbrengen. Op de achterkant van uw stempas vult u de naam in van degene die voor u gaat stemmen. U zet vervolgens beiden uw handtekening. De gemachtigde mag niet meer dan drie machtigingen aannemen en moet de volmachtstem(men) gelijktijdig met zijn eigen stem uitbrengen. Meer info op www.heerhugowaard.nl/verkiezingen.