Wanneer kunnen de terrassen, zoals deze in Alkmaar, weer open?
Wanneer kunnen de terrassen, zoals deze in Alkmaar, weer open? (Foto: Rodi Media)

Burgemeesters willen terrassen open

REGIO - De burgemeesters van Alkmaar, Bergen, Heerhugowaard en Langedijk en vele andere Noord-Hollandse gemeenten blijven erbij dat de terrassen snel weer open moeten. Dat blijkt uit een rondgang van mediapartner NH Nieuws. Ze gaan daarmee in tegen het kabinet, dat vindt dat het daarvoor nog te vroeg is. Volgens deze burgemeesters kan het juist zorgen voor een betere spreiding van de drukte in de openbare ruimte.

'Betere spreiding van drukte'

Eerder spraken de burgemeesters van de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht zich al uit vóór heropening van de terrassen, nadat bekend werd dat het kabinet de mogelijke versoepelingen tot zeker 28 april uitstelt.

Juist dienstbaar

Onbegrijpelijk, vindt burgemeester Monique Bonsen-Lemmers van de gemeente Koggenland. Het gaat volgens haar niet om versoepelen, maar over het controleren en reguleren. Zij benadrukt dat het openen van de terrassen juist dienstbaar kan zijn aan het omlaag brengen van het aantal besmettingen.

Regulering

Ook Emile Roemer, waarnemend burgemeester van Alkmaar en tevens voorzitter van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, is het niet eens met het kabinetsbeleid. Hij maakt zich zorgen om de groepsvorming in parken bij mooi weer. De burgemeesters Rehwinkel van gemeente Bergen, Kompier van Langedijk en Blase Heerhugowaard sluiten zich hierbij aan. "Het openen van de terrassen is geen versoepeling, maar een regulering van hoe we de mensen in de buitenruimte kunnen laten vertoeven. Dat is volgens mij heel verstandig", aldus Roemer.