Wethouder Annette Groot verricht de officiële openingshandeling van de tuinkas; links locatiemanager van het Icarushuis Linda Hulscher.
Wethouder Annette Groot verricht de officiële openingshandeling van de tuinkas; links locatiemanager van het Icarushuis Linda Hulscher. (Foto: Theo Annes)

Dankzij sponsoractie heeft Het Icarushuis nu een eigen tuinkas

HEERHUGOWAARD - Precies een jaar geleden, toen de eerste coronagolf op zijn hevigst was, opende aan de Callistolaan in Heerhugowaard het Icarushuis zijn deuren. Deze woonlocatie biedt plaats aan 22 mensen met dementie. Dankzij een succesvolle crowdfundingsactie werd het afgelopen jaar genoeg geld ingezameld voor een tuinkas voor de bewoners van het huis. Deze werd woensdagochtend 14 april op feestelijke wijze geopend door wethouder Annette Groot.

Woonzorglocatie voor mensen met dementie viert eerste verjaardag

De gemeente Heerhugowaard wil graag een dementievriendelijke gemeente zijn en draagt woon-zorginitiatieven als het Icarushuis dan ook een warm hart toe. Wethouder Groot kwam graag naar de Callistolaan om de tuinkas, die gebruikt gaat worden als dagbesteding voor de bewoners, officieel te openen. Zo sober als de opening van het Icarushuis vorig jaar noodgedwongen was, zo feestelijk werd het eenjarig bestaan gevierd. Uiteraard volgens de inmiddels bekende coronamaatregelen - afstand houden, mondkapje op, vooraf aanmelden - was een beperkt aantal genodigden welkom voor het officiële gedeelte, gevolgd door een coronaproof tuinfair met lekkere hapjes en proeverijtjes op het parkeerterrein van het Icarushuis.

Appeltaarten en erwtensoep

"Het eenjarig bestaan en de opening van de tuinkas wilden we niet onopgemerkt voorbij laten gaan", vertelt locatiemanager Linda Hulscher. Bovendien is de tuinkas op een bijzondere manier ontstaan: via een sponsoractie die afgelopen december gehouden werd. Bewoners zijn met een sponsorkaart rondjes gaan lopen en de kok van het Icarushuis bakte appeltaarten en kookte erwtensoep om te verkopen aan buurtbewoners, familieleden en vrienden. Daarmee werd genoeg geld opgehaald om de zo gewenste tuinkas aan te schaffen. Voor de bewoners is het heel heilzaam om in de moestuin bezig te zijn. "Het houdt hun hersenen gezond", legt Linda uit. "Studenten van het Clusius College gaan ons helpen met het ontwerp en de inrichting van de moes- en beleeftuin en de bewoners gaan de tuin straks bijhouden." Het actief bezig zijn in de buitenlucht moet ook gaan zorgen voor de nodige interactie met buurtbewoners. Zo wordt straks de groente en het fruit dat in de tuinkas verbouwd gaat worden, in een zelfgemaakt stalletje voor de deur van het Icarushuis te koop aangeboden.

Bewoners houden zelf regie

In het Icarushuis zijn bewoners met dementie verzekerd van 24/7 gespecialiseerde dementiezorg in een kleinschalige setting. Er wordt dagelijks vers gekookt en bewoners kunnen deelnemen aan meerdere sport- en spelactiviteiten, maar ook wordt er gekookt en gebakken en muziek gemaakt. Alles mag, niets moet. "Anders dan in een regulier verzorgingshuis wordt op onze woonzorglocatie alles gedaan om de stap naar begeleid wonen zo klein mogelijk te maken. Het huis is knus ingericht en eigen meubels mogen worden meegenomen. En het mooiste is; wonen in het Icarushuis is betaalbaar voor iedereen! Het huishouden in Het Icarushuis wordt gezamenlijk gedaan door de medewerkers en bewoners. Doordat er niet in hokjes wordt gedacht voelt iedereen zich verantwoordelijk voor de gehele zorg en het huishoudelijke proces. De medewerkers verlenen zorg op het ritme van de bewoner. Ze laten de bewoners zoveel mogelijk zelf de regie behouden en denken altijd vanuit mogelijkheden in plaats van beperkingen."


Het Icarushuis valt onder de paraplu van Dagelijks Leven. Meer weten? Kijk op www.dagelijk-leven.nl.