Aankomst joods Kindertransport in Londen, februari 1939.
Aankomst joods Kindertransport in Londen, februari 1939. (Foto: Gamma-Keystone via Getty Images)

Lezing over 'tante' Truus Wijsmuller

ALKMAAR - Truus Wijsmuller (1896-1978) staat woensdag 21 april om 19.30 uur centraal in een lezing van het Alkmaars Historisch Café. De lezing is via Zoom bij te wonen.

Truus bracht haar jeugd door in hartje Alkmaar. Met haar praktische aard en strijdlust hielp zij in de aanloopjaren naar de Tweede Wereldoorlog de beroemde Kindertransporten te organiseren. Op haar geboortedag, 21 april, neemt Leen Spaans van het project ‘Tante Truus is hier’ geïnteresseerden mee tijdens een online lezing in het leven van deze bijzondere vrouw. Hoe kwam zij tot haar daden? In de aanloopjaren naar de Tweede Wereldoorlog redde Truus Wijsmuller duizenden kinderen uit handen van het Duitse regime. Het waren kinderen uit verschillende hoeken van Europa en met name van joodse komaf. Haar acties begonnen kleinschalig, zoals het regelen van een veilig onderduikadres voor een klein groepje kinderen. Later hielp ‘Tante Truus’ de beroemde Kindertransporten te organiseren, waarbij honderden kinderen tegelijk per trein naar Nederland reisden en daarna de boottocht maakten naar het veilige Engeland. Aan deze reddingsacties dankt zij haar bijnaam die de volwassen geworden kinderen haar in een rouwadvertentie bij haar overlijden in 1978 gaven: ‘moeder van 1001 kinderen’. Haar heldendaden zijn een paar generaties later vrijwel vergeten, ook in haar geboortestad. Nu is in Alkmaar een straat naar haar vernoemd en wordt zij geëerd met een groot standbeeld. Maar wie was deze bijzondere vrouw?

Presentatie

De presentatie met beeldmateriaal duurt ongeveer een half uur. Tickets kosten €4,50 en zijn alleen online te bestellen via de agenda op bibliotheekkennemerwaard.nl. Na aankoop krijgen deelnemers op de dag van de lezing via hun mailadres een link naar de bijeenkomst.

Persoonsbewijs Truus Wijsmuller.
Standbeeld Truus Wijsmuller.