Burgemeester JPH Waarddijk en wethouder Hugo Kool van de gemeente Dijk en Waard spelen een belangrijke rol in de KanaalParkParade.
Burgemeester JPH Waarddijk en wethouder Hugo Kool van de gemeente Dijk en Waard spelen een belangrijke rol in de KanaalParkParade. ((Foto: aangeleverd))

KanaalParkParade belooft unieke theaterbeleving

Algemeen

DIJK EN WAARD - Ruim tweehonderd mensen vertrekken vrijdag 24 en zaterdag 25 september in de zestien Parade-schuiten op verschillende starttijden in de avondschemering het kanaal te beleven zoals dat niet eerder is gebeurd. Theater, dans, muziek, zang en informatie langs de oevers en molens onderweg.

Willem Poortvliet en Theo de Graaf van het KoolKollektief zijn samen met Paviljoen Dijk en Waard de organisatoren achter dit bijzondere evenement, bedacht om de samensmelting van Langedijk en Heerhugowaard te vieren en de ontwikkelingen rond het Kanaalpark over het voetlicht te krijgen. Ze vertellen: “De kaarten zijn al nagenoeg vergeven, zonder dat men eigenlijk weet wat er te verwachten is. Het programma ziet er goed uit, maar elke dag komt er zomaar weer wat bij of verandert er iets. Het blijft een verassing en is uitdagend. Dit is voor ons ook voor het eerst.” Wel waren ze al eerder betrokken bij Welkom op De Werf en De Sluis waarbij theater op locatie werd gemaakt. De Parade speelt zich af op meerdere locaties, waar verschillende korte theater- en muziekoptredens plaatsvinden langs de oevers van het kanaal. “De voorstellingen zijn gebaseerd op de gemeentelijke fusie en de beleidsvisie Kanaalpark met ontwikkelingen van onder andere het stationsgebied, Westdijk en Westpoort. Klinkt droog, maar de voorstellingen zijn stuk voor stuk wel om te lachen hoor!”

De performers van de optredens bestaan uit vele leden van diverse muziek- en toneelverenigingen uit Dijk en Waard. “Zo wordt een voorstelling gespeeld door een afvaardiging van musicalvereniging Brassica, het Langedijker Koor treedt op en dweilorkest De Klinkers doet mee. De Paradeschuiten zijn van Langedijk Waterrijk. 

Paviljoen Dijk en Waard

Als eerder had het KoolKollektief theatrale ideeën over de aanstaande gemeentelijke fusie. Maar op Camping Dijk en Waard, nu Paviljoen, werd het idee geboren om een groter Fusie Festival te organiseren. Door corona en andere beperkingen was dit geen optie. “Theater waarbij mensen op een boot zitten kan echter wel en het kanaal tussen beide gemeentes, letterlijk en figuurlijk de verbinding, is de perfecte locatie. Momenteel wordt er druk gerepeteerd door alle deelnemers en worden de laatste puntjes op de i gezet. Waarbij ons recent overleden Kool Kollektief-lid Harry van Steden node wordt gemist, die was een kei in organiseren.” Gelukkig krijgen ze veel medewerking van allerlei mensen die zich bij het Paviljoen hebben aangesloten, waardoor deze productie een voorbeeld is voor de gewenste samensmelting van ‘de Dijkers en de Waarders’.

Discussie en ideeën

“We hopen dat de voorstellingen iets losmaken bij de bezoekers en aanzet tot discussie. We moedigen een ieder dan ook van harte aan zijn of haar mening te ventileren. Wellicht ontstaan er briljante ideeën die nog niet eerder in de officiële enquêtes naar voren zijn gekomen! Maar de Parade is vooral leuk en een unieke beleving.” 

Vanaf 14.00 uur kan het SEDTVLUMplein bij roeivereniging OSSA aan de Westdijk, tevens startpunt van de Parade, worden bezocht. Hier ben je zonder kaartje welkom. Op het plein veel informatie over heden, verleden en toekomst, de ontwikkelingen rond het kanaal en ander vermaak. Roeivereniging Ossa en kanovereniging Kanowaard houden eveneens hun open dag. Meevaren op een van de Paradeboten is bijna niet meer mogelijk. Wel kun je nog meevaren met je eigen (open) boot, aanmelden op welkomopdewerf.nl. Een mooi versierde boot met lichtjes draagt bij aan de feestvreugde. De Broekersluis naar het Oosterdel wordt speciaal voor iedereen met een bootkaart bediend tot 23.00 uur. De KanaalParkParade volgt de maatregelen van de overheid.