Vlnr. Sanne Smienk, Marijke Besselig en Kees Admiraal.
Vlnr. Sanne Smienk, Marijke Besselig en Kees Admiraal. (Foto: Theo Annes)

‘Elk kind heeft recht op goed en structureel cultuuronderwijs’

DIJK EN WAARD - Het cultuuronderwijs op de scholen krijgt een nieuwe impuls. Scholen en culturele instellingen slaan de handen ineen om leerlingen mee te nemen in de wereld van onder meer muziek, theater, dans of cultureel erfgoed. Om cultuureducatie op scholen in Heerhugowaard te verbeteren en verdiepen, is Cool kunst en cultuur al langere tijd aangesloten bij de subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK). Met het oog op de naderende gemeentelijk fusie is Langedijk nu ook betrokken bij de regeling. "Het projectplan dat wij schreven om in aanmerking te komen voor CmK3 is goedgekeurd, wat betekent dat we ook de komende vier jaar weer kunnen werken aan Cultuureducatie met Kwaliteit!"

Cool start 1 mei met vervolg Cultuureducatie met Kwaliteit in Dijk en Waard

CmK is een landelijk programma om cultuureducatie structureel te verankeren in het onderwijs. Landelijke overheid, provincies, gemeentes, centra voor de kunsten, cultuuraanbieders en niet te vergeten de scholen zetten samen de schouders gedurende minimaal vier jaar onder nieuwe lokale projecten op het gebied van cultuur in basisonderwijs. Het doel is cultuuronderwijs in de toekomst een vanzelfsprekend onderdeel te laten zijn van het lesaanbod in het onderwijs. "Binnen deze regeling ontwikkelen we doorlopende leerlijnen, zodat leerlingen tijdens hun hele basisschool- en middelbareschoolcarrière in aanraking komen met onder meer muziek, dans, beeldende kunst, toneel en erfgoed", legt Sanne Smienk, projectleider in Heerhugowaard uit. "Daarnaast bevorderen we de deskundigheid van leerkrachten en vakdocenten via allerlei trainingen."

'Cultuuronderwijs moet een vanzelfsprekend onderdeel zijn van het lesaanbod'

Integreren in lesaanbod

Nu er groen licht is voor deelname aan CmK3, ontvangt Cool subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie, gemeente Heerhugowaard én gemeente Langedijk. Want ook daar zal de komende jaren hard gewerkt worden aan structureel cultuuronderwijs. "Er hebben al veel gesprekken plaatsgevonden met basisscholen en middelbare scholen, en veel van hen zijn enthousiast en willen graag met ons samenwerken", aldus Marijke Besseling, projectleider in Heerhugowaard "Wij zullen hen begeleiden bij het structureel vormgeven van cultuuronderwijs. Daarbij wordt eerst gekeken naar de visie van de school: welke ambities op het gebied van cultuuronderwijs sluiten hierbij aan? Daarna kijken we hoe cultuur geïntegreerd kan worden in het bestaande lesaanbod.” Op de school is iemand nodig die de kar wil trekken, een interne cultuurcoördinator (ICC'er) die het beleid wil uitstippelen. De ICC'er wordt opgeleid via een cursus bij PleinC en deelt zijn kennis vervolgens intern met andere leerkrachten. Om de kwaliteit van het cultuuronderwijs te kunnen waarborgen, moeten scholen keuzes maken. Niet alle kunstdisciplines een beetje, maar focus op één of enkele disciplines en dan de diepte in. Waar die focus op moet liggen, dat bepaalt de school.

Cultuur stimuleert vaardigheden

Het belang van cultuuronderwijs voor opgroeiende kinderen is groot. "Niet alleen omdat ze veel plezier beleven aan zingen, dansen, muziek maken, tekenen en handvaardigheid, maar ook omdat kunst en cultuur belangrijke vaardigheden stimuleert", aldus Kees Admiraal, projectleider in Langedijk. "Naast het leren reflecteren en samenwerken, ontwikkelen kinderen hun creatieve denkvermogen om problemen op te lossen, hun verbeeldingsvermogen wordt geprikkeld en ze ontwikkelen zelfvertrouwen en nieuwsgierigheid. Het kind durft zich te uiten en een mening te vormen en dat is ontzettend waardevol. Niet elk kind krijgt dat van huis uit mee, maar ze hebben er allemaal recht op. Met CmK kunnen ze allemaal profiteren van goed cultuuronderwijs."


Benieuwd wat Cool voor jouw school kan betekenen op het gebied van cultuuronderwijs? Neem dan contact op met Sanne Smienk via sanne@coolkunstencultuur.nl.