Burgemeester Blase feliciteerde Lara Filee, die op haar 18e verjaardag meteen voor het eerst mocht stemmen.
Burgemeester Blase feliciteerde Lara Filee, die op haar 18e verjaardag meteen voor het eerst mocht stemmen. (Foto: Gemeente Heerhugowaard)

Heerhugowaard massaal naar stembus

HEERHUGOWAARD - Heerhugowaarders zijn massaal komen opdagen bij de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 17 maart. Vanwege corona waren er de nodige aanpassingen gedaan; zo waren er minder stembureaus geopend maar kon er bijvoorbeeld ook vanuit de auto gestemd worden. Ook waren enkele stembureaus maandag 15 en dinsdag 16 maart al geopend zodat kwetsbare groepen in alle rust hun stem konden uitbrengen.

Want dat het druk kon worden op bepaalde locaties, was vooral te zien bij de twee stemlocaties in Heerhugowaard-Zuid. Bij het drive-in stembureau op het parkeerterrein van My HealthClub aan de Oosttangent stond aan het begin van de avond een flinke file. Stemmers moesten op dat moment wel een half uur wachten voor ze aan de beurt waren en om 21.00 uur was de file nog niet verdwenen, waardoor sommige mensen uiteindelijk hun stem niet konden uitbrengen. Ook bij de stembureaus in Sporthal Zuid, de Waardergolf en bij Cool ontstonden op gezette tijden lange rijen. Eigenlijk hoefden stemmers alleen bij de stemlocaties in De Draai, het Johannes Bosco en aan de Geul maar zelden te wachten.

'Koffie-to-go'

Op Facebook waren veel lovende woorden te lezen over hoe het coronaproof stemmen geregeld was op de diverse locaties. Koos Wentink en Els de Boer besloten hun bezoek aan het stembureau te combineren met een rondje zwerfafval rapen in de omgeving van de Waardergolf. Er waren volop complimenten op de sociale media over de aanpak van Gemeente Heerhugowaard en de inzet van de vele vrijwilligers op de stembureaus. Dat enkele locaties een 'koffie-to-go' aanboden werd, konden de stemmers eveneens waarderen. Wel liet de uitslag enige tijd op zich wachten. De opkomst viel met 76,1 procent uiteindelijk lager uit dan het landelijk gemiddelde.


Kijk voor de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen in gemeente Heerhugowaard in de kolom links.

Els en Koos hadden grijper en vuilniszak meegenomen naar het stembureau, om na het stemmen zwerfvuil te rapen.
Bij de ene stemlocatie was het drukker dan bij de andere; het drive-in stemmen bij My HealthClub was zo populair dat er files ontstonden.
Burgemeester Bert Blase hielp woensdagochtend een handje op het stembureau in sporthal Noorderend.