Onderwijsassistent Peter Geerts (r) probeert de hololens uit, op aanwijzing van medewerker techniekpromotie Mees Berkhout.
Onderwijsassistent Peter Geerts (r) probeert de hololens uit, op aanwijzing van medewerker techniekpromotie Mees Berkhout. (Foto: Theo Annes)

Aan de slag met hypermoderne hololens of guillotineschaar

HEERHUGOWAARD - Het Johannes Bosco maakt ruim baan voor techniekonderwijs. Dankzij een financiële injectie van het project Sterk Techniekonderwijs (STO) heeft de Heerhugowaardse vmbo-school de grote techniekafdeling het afgelopen jaar kunnen verbouwen tot een meer inspirerende leeromgeving waar ambachtelijke vormen van techniek hand in hand gaan met hypermoderne snufjes. Ook heeft het Johannes Bosco twee bijzondere apparaten kunnen aanschaffen waarmee leerlingen zich optimaal kunnen voorbereiden op het werken in de technieksector: de hololens 2 en een gloednieuwe guillotineschaar. Doel van al die ontwikkelingen? “We willen meer leerlingen enthousiast maken voor techniek.”

Johannes Bosco zet vol in op promotie techniekonderwijs

Het techniekonderwijs wordt op het Johannes Bosco serieus aangepakt. De school is, samen met het Van der Meij College en het PCC in Alkmaar, aangesloten bij Techniekpact Noord-Kennemerland. “Samen met bedrijven, brancheorganisaties en gemeenten willen we de aansluiting tussen techniekonderwijs en de arbeidsmarkt verbeteren en versterken”, legt teamleider Tim de Jonker uit. Om dat voor elkaar te krijgen zijn enkele doelstellingen geformuleerd. Ten eerste is het van belang techniekdocenten en praktijkbegeleiders bij te scholen en hun kennis en kunde te verbreden. “Ook willen we technische keuzevakken aantrekkelijker maken, ook voor leerlingen die geen technisch profiel hebben gekozen. Want in vrijwel alle sectoren kom je in aanraking met techniek. Denk bijvoorbeeld maar aan de zorg. Door het onderwijs aantrekkelijk te maken, willen we de instroom vanuit het basisonderwijs naar het techniekonderwijs, en vervolgens ook naar techniekopleidingen in het mbo, vergroten.”

3D-visualisatie

Het Techlab is dé ruimte binnen de school waar de vele mogelijkheden die techniek en wetenschap bieden worden gedemonstreerd, bijvoorbeeld met allerlei hypermoderne snufjes. Zo heeft het Johannes Bosco als een van de eerste VMBO-scholen in Noord-Holland de beschikking over een hololens 2, een vernuftig apparaat waarmee leerlingen hun 2D-tekeningen kunnen omzetten in 3D-hologrammen op ware grootte. Mees Berkhout, medewerker techniekpromotie op de school, heeft zich alvast in de hololens verdiept: "Dankzij de 3D-visualisatie die de hololens creëert, kunnen leerlingen eenvoudig zelfstandig aan de slag met apparatuur, ook als ze er nog weinig ervaring mee hebben."

Lees verder op pagina 5

Peter en Mees tonen trots de gloednieuwe guillotineschaar.