Mels laat alle schoenen in de etalage zien.
Mels laat alle schoenen in de etalage zien. (Foto: aangeleverd)

Windowshoppen, het nieuwe winkelen bij Mels

EGMOND AAN ZEE - Mels schoenen heeft er altijd bewust voor gekozen om geen webshop te hebben. Rose Anne, de eigenaresse van Mels schoenen: "Ik wil iedereen een zo goed mogelijk advies geven. Daarnaast vind ik het contact met mijn klanten het leukste wat er is."

Omzetdaling

Mels schoenen is één van de vele ondernemers die veel merkt van de huidige corona maatregelen. Tijdens de eerste lockdown, begin 2020 kon de zaak wel open blijven, maar kelderde de omzet enorm. "Naast onze vaste klanten zijn we ook enorm afhankelijk van het toerisme. Deze kwamen wel weer (weliswaar in mindere mate) naar Egmond in de zomermaanden maar door het uitblijven van feestjes en het thuiswerken werden er gewoon minder schoenen gekocht." gaat Rose Anne verder.

De tweede lockdown

De tweede lockdown begon voor Mels schoenen half oktober al. Het moment dat Nederland geen Duitse toeristen meer toeliet. Van de een op de andere dag was het stil in Egmond. "Doordat wij de wintercollectie al in februari inkopen hebben we hier nooit op in kunnen spelen. Vervolgens moest half december, wat normaal gesproken een drukke periode is, onze winkel helemaal dicht."

Windowshoppen

"Toen we merkten dat deze sluiting langer ging duren zijn we begin januari begonnen met de mogelijkheid om te komen windowshoppen, een term die ik voor corona nog nooit gehoord had. Gelukkig hebben we een grote etalage. Hier kunnen voorbijgangers de hele collectie met maat en prijs bekijken. Ziet iemand iets leuks, dan kunnen ze bellen of mailen. De schoenen kunnen vanaf deze week ook in de winkel opgehaald worden maar wij bezorgen het ook graag bij de mensen thuis."

"We huren dit pand al 49 jaar"

Rose Anne is blij met de steun die ze krijgt van de vaste klanten in Egmond en omgeving. "Zij helpen ons echt om deze moeilijke periode door te komen. Het is een fractie van de normale omzet maar we hopen hiermee onze vaste lasten te kunnen betalen. We maken gebruik van alle regelingen die de overheid ons aanbied, maar het omzetverlies van één jaar Corona is niet goed te maken. We hopen dat onze verhuurder ons de komende maanden tegemoet wil gaan komen met een tijdelijke huurverlaging. We huren dit pand al 49 jaar."

Oog op de toekomst

"Tot nu toe hebben we nog niemand hoeven te ontslaan en hopen dit ook in de toekomst ook zeker niet te hoeven doen. We zijn heel blij met onze ervaren verkopers/sters die al jaren bij ons werken. We hopen dat er deze zomer weer 'normaal' gedraaid kan worden. In 2022 bestaat onze winkel 50 jaar en dat hopen we natuurlijk met al onze klanten te kunnen gaan vieren!"