Saskia de Jong.
Saskia de Jong. (Foto: Sanne Peper)

Oeuvreprijs A. Roland Holst voor Saskia de Jong

BERGEN - Stichting A. Roland Holst in Bergen heeft haar driejaarlijkse oeuvreprijs (10.000 euro) voor poëzie toegekend aan de dichter Saskia de Jong (1973). Ze volgt hiermee het advies van de jury, bestaande uit Obe Alkema (voorzitter), Asha Karami en Bernke Klein Zandvoort. ‘Saskia de Jong schrijft compromisloze bundels, associatief van aard en tegelijk goed gecomponeerd, en werkt aan een activerend en inspirerend oeuvre,’ aldus de jury.

Saskia de Jong

Saskia de Jong is, zo schreef poëziecriticus Piet Gerbrandy in de Volkskrant, een "hyperbewuste dichter". Voor haar debuut, zoekt vaas (2004), werd ze genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs.

Uitreiking

De prijs wordt uitgereikt op zaterdag 29 mei 2021 in de Ruïnekerk in Bergen. De feestelijke uitreiking zal in verband met de coronamaatregelen te volgen zijn via een livestream. Naast het stipendium van 10.000 euro ontvangt de winnares een bronzen penning, vervaardigd door kunstenaar Geer Roobeek.

De A. Roland Holst Prijs

Het behorende geldbedrag is met ingang van deze editie verhoogd naar 10.000 euro. De A. Roland Holst Prijs behoort daarmee tot de hoogst gedoteerde poëzieprijzen van Nederland. De prijs wordt iedere drie jaar uitgereikt op initiatief van het A. Roland Holst Fonds.