Rubriek: Uit het college van B&W

GEMEENTE - Ed Bausch heeft altijd zijn ogen en oren open bij het Bergense College om het laatste nieuws op te vangen tijdens de tweewekelijkse persconferentie van het College op de dinsdag.

DOOR: ED BAUSCH

Burgemeester en Wethouders kwamen 9 februari weer digitaal bijeen en lichtten daarna een aantal besluiten toe.


Waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel stond eerst stil bij het onvoorziene overlijden van zijn collega Gert Jan Nijpels uit Opmeer. Nijpels was op 69-jarige leeftijd bezig met de laatste maanden voor zijn pensioen en overleed zondagavond aan een hartstilstand, terwijl hij op weg ging naar een brand in zijn gemeente.

Cultuurnota

Wethouder Antoine Tromp: “Er zijn drie programmalijnen: Kunst voor iedereen, Kunst in uitvoering en Kunst in de kernen. Het is belangrijk dat alle kernen en hun identiteit goed naar voren kunnen komen vanuit het beleid. Schoorl is natuur, Egmond is geschiedenis en Bergen is beeldende kunst, dat zijn grofweg de grondslagen.” In de loop van het jaar gaat een kwartiermaker aan de slag om in overleg te werken aan invulling van de gedachte. Bij het opstellen is ook rekening gehouden met de vraag wat nodig is voor een duurzame bedrijfsvoering voor museum Kranenburgh, inclusief het depot in Bergen en het inrichten van de beeldentuin bij het museum. De nota komt in op 18 maart aan de orde in de raadscommissie en op 8 april in de raad zelf.

Molenweidtje Bergen

Vanwege alle werkzaamheden in het gebied (zwembad en woningbouw) wordt de weg deels tweerichtingsverkeer, vanaf de Churchillaan. Wethouder Erik Bekkering: “Vanaf de Kerkedijk tot aan het afvaldepot blijft het eenrichtingsverkeer, ook om bezoekers de gelegenheid te blijven bieden zich op te stellen alvorens ze het terrein op kunnen rijden. Verder komt er een fietspad naast de weg en worden oversteekplaatsen verhoogd aangebracht in het wegdek.”

Slotkwartier Egmond aan den Hoef in de steigers

“Het is beter om te leren vissen, dan om vissen uit te delen”, zo vat wethouder Klaas Valkering zijn beleid samen om het Slotkwartier een goede toekomst te geven. Er staan nu steigers rond het gebouw dat straks een volwaardig museum moet zijn: Huys Egmont. Dat kan dan rond de zomer open. Met betrekking tot de andere panden, het huidige schelpenmuseum en de zaal voor podiumkunsten wordt hulp geboden bij het opstellen van degelijke bedrijfsplannen. “Ze moeten straks in staat zijn, met behulp van gemeentelijke programmasubsidies, zelfstandig te functioneren en ook gelden aan te trekken en entreegelden te heffen. Degenen die het nu runnen moeten ook aangeven hoe ze hun opvolging regelen.”

Schoorlse Duinen Nationaal Park?

De Duinstichting opperde vorig jaar om de Schoorlse Duinen, al dan niet samen met de Kennemer Duinen uit te roepen tot Nationaal Park. “De gemeente hangt er nu een adhesiebetuiging aan”, zegt wethouder Klaas Valkering. “Overigens heeft zoiets geen betekenis voor al dan niet kappen van bomen. Het heeft meer te maken met erkenning van het te beschermen gebied, de mogelijkheid meer gelden aan te trekken, vergroting van draagvlak, toeristische verbeteringen. Bescherming ook tegen bouw van huisjes.” Het gebeurt niet vaak dat Nederland er een Nationaal Park bij krijgt. “Maar met ander partijen maken wij ons er graag sterk voor.”