Afbeelding
(Foto: Rinke Butter)

Groeterhofje overwoekerd door sneeuwduinen

Vanaf zondag 7 februari zaten 7 huizen van het Groeter hofje dat de Tureluur heet, vast in de sneeuw, veroorzaakt door de stuivende sneeuwstormen. Metershoge sneeuwduinen hadden ervoor gezorgd dat de bewoners onmogelijk weg konden met auto’s. Hooguit wandelend door de hoge sneeuw, met de fiets lopen was lastig.

Ik vroeg dinsdag aan gemeente Bergen of ze er iets aan konden doen. Een aardig meisje van de receptie van de gemeente dat ik telefonisch sprak zou de boodschap doorgeven. Daarna kreeg ik bericht van de melding, waarin werd gezegd dat er gevraagd werd om een ‘schreeuwschuiver’ (o ironie), en vervolgens via de Buch bericht dat de melding was afgehandeld. ‘Er is niets afgehandeld,’ riep ik in een reactie op de afhandeling van de melding. Ik mailde wethouder Klaas Valkering die antwoordde dat dat de strooi- en schuifwagens niet in zijn portefeuille zaten en zou het bericht doorgeven aan collega’s.

Toen mijn vrouw Ingrid en ik dinsdag twee strooiwagens zagen, hebben we ze onmiddellijk gevraagd om naar de Tureluur te komen. Ze kwamen één voor één. Overleg met hen en overbuurman Rinke Butter leidde toen ze de grote bergen sneeuw zagen en de door sneeuw afgesloten weg door het hofje, tot een telefoontje van Jaap Dekker van de gemeente aan collega’s die prompt een a twee uur later kwamen. Bernard Witte op een trekker met shovelachtig uiterlijk (misschien wel een prachtige Amerikaanse John Deere) en Bernard Witte belde, vertelde Gerard Klinkhamer, wijkbeheerder Noord van gemeente Bergen, Rob Leeuwenkamp uit Camperduin, de aannemer met kraan die de gemeente inhuurt om de sneeuwhopen en- bergen weg te halen. Tot ruim over half zes waren ze dinsdag 9 februari actief bezig met Rinke Butter, die hen hielp met aanwijzingen. We waren na 2 ½ dag bevrijd!

Dank aan deze helden van de sneeuw. Ik kan me nu voorstellen wat de fietsers moeten voelen als ze dagelijks vanaf de Verspyckweg in Bergen aan Zee op de grens van het Duinreservaat van PWN en boswachterij Schoorl van Staatsbosbeheer richting Bleidensteinsweg en Van Steijnweg moeten ploegen door het zand, ook daar is nog veel werk aan de winkel om dit zandvrij te maken. Daar zijn de zandverstuivingen de boosdoener. Te hopen is dat dat door het kappen van de 7,6 hectare bos de Van Steijnweg straks ook niet overwoekerd wordt door zand.

De weg na 2 ½ dag weer sneeuwvrij.
De tractor van Bernard Witte was ook druk bezig.