Zaterdag 5 juni: opening
Zaterdag 5 juni: opening Foto: aangeleverd

Wunderkammer Nicolaes Witsen

EGMOND AAN DEN HOEF - Wunderkammer Nicolaes Witsen opent zaterdag 5 juni de deuren in het Slotkwartier, het historische hart van Egmond aan den Hoef.

Nicolaes Witsen (1641-1717) was een verwoed verzamelaar van rariteiten en naturalia. In zijn Amsterdamse huis aan de Herengracht 440, gelegen in de Gouden Bocht, was zijn fameuze verzameling ondergebracht in een speciale Kunst- en Wunderkammer. De collectie bestond o.a. uit schelpen, koralen, dierpreparaten, mineralen bodemvondsten en kunstvoorwerpen uit alle delen van de wereld. Hij was ook de eerste verzamelaar van Aziatische kunst in Noord Europa. Onder de vele belangrijke bezoekers waren o.a. Cosimo III de Medici, die zelf één van de grootste kunstcollecties ter wereld bezat, en Tsaar Peter de Grote, met wie hij zeer vriendschappelijke relaties onderhield. Een soortgelijke collectie is nu te bezichtigen in Egmond aan den Hoef.

Beroemd

Deze Wunderkammer is genoemd naar de beroemde inwoner van Egmond aan den Hoef, die woonde op Tijdverdrijf en is begraven in de Slotkapel. Daar is een schitterend epitaaf aangebracht door zijn familie. Ook de beroemde filosoof Rene Descartes heeft enige tijd op Tijdverdrijf gewoond, en diens beeld, gemaakt door Fabio Pravesani, staat in de tuin van de Slotkapel.


Wunderkammer Nicolaes Witsen en de Slotkapel zijn zaterdag 5 juni van 14.00 tot 17.00 uur vrij te bezoeken aan de Slotweg te Egmond aan den Hoef.

Afbeelding