Amber Martensen voor de kasten met spannende boeken
Amber Martensen voor de kasten met spannende boeken (Foto: Ed Bausch)

Stoerste thrillerverkoopster van het land

BERGEN - Ze wist het wel, natuurlijk. Maar zeggen wilde, kon, mocht ze het nog niet. Tot 5 juni 13.30 uur moet het spannend blijven, zoals een goede thriller tot de laatste letter. 95 boeken uit dat genre heeft ze in een paar maanden gelezen, door de uitgevers voorgedragen aan de Jury voor de Gouden Strop. Amber Mortensen van boekhandel Thomas aan de Bergense Stationsstraat vormde met drie anderen uit het land die jury. 25 jaar boekverkoopster, voor het eerst jurylid. “Heel eervol”. De Bergense Saskia Noort dingt met haar ‘Bonuskind’ mee naar de Gouden Strop 2021. De shortlist telt vijf titels.

DOOR: ED BAUSCH

Bergense Amber Martensen bepaalde mee wie Gouden Strop krijgt

Helemaal onlogisch dat Amber voor deze klus werd gevraagd is het nou ook weer niet. Want Uitgeverij De Fontein benoemde haar tot ‘de stoerste thrillerverkoopster van het land in 2020’. “Terwijl ik niet eens inkoopcontacten heb. Ik ben gewoon boekverkoopster. Maar wel met heel mijn hart en ik zou niet weten wat voor ander leuks ik anders zou kunnen of willen doen. Ik kreeg gewoon de meeste stemmen van de mensen in het boekenvak.” En ja, thrillers hebben wel haar voorkeur. “Niet omdat een roman niet spannend kan zijn. Want dat kan ook. Maar de manier waarop in een goeie thriller wordt omgegaan met het plot….dat is zo leuk. En het kan op veel manieren.”

Plot en karakters

René Appel met ‘Overschot’, Hugo Luijten met ‘Undercover alles of niks’, Toni Coppers met ‘De Moord op Arno Linter’, Bernice Berkleef met ‘Bloedsteen’ en dus het nieuwe boek van Saskia Noort. Dat zijn de vijf boeken op de shortlist. “Eigenlijk kwam vanzelf bovendrijven welk boek volgens mij en mijn collega-juryleden dan uiteindelijk de Gouden Strop 2021 verdient. Ik heb niet met mijn eigen smaak gelezen, maar gewoon bijvoorbeeld met de vraag ‘Heb ik voor dit boek twintig euro over’? Nou ja, door al het lezen en zeker deze 95 thrillers word je natuurlijk wel kritisch en kan ik, denk ik, wel vakmatig oordelen wat gewoon echt een goed boek zou kunnen zijn voor veel lezers. Is het plot geloofwaardig, komen de karakters goed naar voren, dat is waar je op let.” De Gouden Strop is er voor het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek. 10.000 euro voor de winnaar vergezeld van een sculptuur van Marianne van den Heuvel.

Witwasbendeleidsters

‘’Het thriller-genre is zeker behoorlijk gegroeid”, zegt Amber over die kwarteeuw dat ze nu bij boekhandel Thomas werkzaam is. “Het is echt een populair genre geworden, met lezers in alle leeftijden. Een bijzondere ontwikkeling is dat vrouwen nu ook net zo goed de rechercheur kunnen zijn als het slachtoffer. Emancipatie is het genre ook niet vreemd. Of er staat een vrouw aan het hoofd van een witwasbende, of ze doen zelf de afrekening met hun slachtoffers.”

Zelfgeschreven brief

Amber kwam bij de Bergense boekenzaak terecht via het toenmalige Arbeidsbureau, met een handgeschreven brief. Ze had al wel wat ervaring in woonplaats Alkmaar. ”Ik ben eigenlijk heel optimistisch over de toekomst van boeken. We zien zeker ook veel jonge mensen in de zaak komen. Dat gaat heus niet echt stoppen, hoor. Een boekenzaak is ook een ontmoetingsplaats, overal.” Zaterdag mag ze vanwege de corona-beperkingen niet in de prachtige nieuwe Utrechtse bibliotheek aan het Neude zijn, waar de prijzen worden uitgereikt. "Ik krijg borrelhappen thuisgestuurd en daarmee gaan we als jury dan ons werk bekronen, vanachter onze laptops.” De stichting De Nederlandse Thrillerprijs reikt zaterdag nog drie prijzen uit: De Zilveren Strop voor het spannendste korte verhaal, de Schaduwprijs als aanmoediging voor een goed debuut en de Hebbanprijs, toekend door een lezersjury. Alles voor oorspronkelijk Nederlandstalig werk. Maandag 7 juni begint er wel de Week van het Spannende Boek, maar die krijgt in het najaar een grotere versie met dan ook een geschenk geschreven door Jo Nesbo. Kijk zaterdag op nederlandsethrillerprijs.nl om de uitreikingen te volgen, van 13.30-14.40 uur. En welkom in een boekenzaak. Het kan weer.