Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Wandelroute langs de omgekomen Joodse gezinnen uit Bergen

BERGEN - In het weekend van 23 april, twee weken voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, vinden de leden van de Historische Vereniging Bergen NH (HVB) een bijzondere uitgave in hun brievenbus. Het handelt over de Joodse Bergenaren die de gruwelen in de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Het boekje bestaat uit: Een informatieve wandelroute door Bergen langs de zes huizen waar deze Joodse medeburgers woonden en voor wie in 2020 Stolpersteine zijn gelegd. Wie de wandeling maakt staat tevens stil op een aantal plaatsen van Bergens verzet en moed, maar ook van verraad en collaboratie.

De levensverhalen van deze Joodse gezinnen: wie waren zij, wat deden zij, welke rol speelden ze binnen de Bergense gemeenschap en wat is er met hen gebeurd?

Door alle coronaperikelen konden veel HVB-activiteiten zoals excursies, lezingen tijdens jaarvergaderingen, activiteiten op markten etc. geen doorgang vinden. Om die reden werd er in de excursiecommissie van de HVB het idee geopperd om een coronaproof wandelroute op te zetten, waarbij ieder in zijn eigen 'bubbel' de wandeling kan maken.

Het boekje verschijnt onder de verantwoordelijkheid van de werkgroep jeugd van de HVB en is geschreven door Frans Leijen en Idzard van Manen. 'Stilstaan bij de Jodenvervolging in Bergen (NH)' is het logisch gevolg van de uitgave ‘Omdat ze Joods waren…’ van de werkgroep jeugd die vorig jaar verscheen. 'Stilstaan bij de Jodenvervolging in Bergen (NH)' dat in geen Bergense boekenkast zou mogen ontbreken is rijk geïllustreerd. Het bevat niet eerder beschreven en gepubliceerde informatie.

Het boekje is in beperkte oplage gedrukt. De realisatie ervan was mede mogelijk door een subsidie van de gemeente Bergen. Dankzij deze subsidie wordt het ook verspreid op de Bergense scholen. Tenslotte moet ook de jeugd van Bergen weet hebben van het verschrikkelijke lot dat onze Joodse medeburgers heeft getroffen.

Wie geen lid is van de HVB kan een boekje, zolang de voorraad strekt, voor € 5,95 kopen bij de Eerste Bergensche Boekhandel, bij Boekhandel Thomas en bij de webshop van de HVB (https://hvb-nh.nl/index.php/webwinkel/). Wie lid wordt (€ 16,00 per jaar Bergen/Bergen aan zee en € 20,00 buiten Bergen) krijgt zowel de HVB uitgave 'Omdat ze Joods waren...' en het wandelboekje 'Stilstaan bij de Jodenvervolging in Bergen (NH)' als welkomstgeschenk. Ga om lid te worden naar https://www.hvb-nh.nl/

Van vrijdag 23 april tot en met 7 mei zullen op initiatief van het Bergense 4 mei Comité bij elk van de zes woningen op de route een of twee informatiebordjes worden geplaatst met foto's van de vroegere bewoners en korte informatie.

Al jaren organiseert het Bergense 4 Mei Comité een herdenkingsdienst in de Ruïnekerk. Vorig jaar ging die vanwege de coronaregels niet door. Dit jaar wordt de herdenkingsdienst echter van tevoren opgenomen en op dinsdag 4 mei om 18:00 uur door RTV-80 uitgezonden op Ziggokanaal 44. O.a. zal Frans Leijen, een van de schrijvers van 'Stilstaan bij de Jodenvervolging in Bergen (NH)' een lezing houden en David en Kobus, twee junior ambassadeurs van de HVB, dragen zelfgemaakte gedichten voor.

Het kan ook worden bekeken op: www.youtube.com/watch?v=QZEJzFCwlx4st