John de Bont
John de Bont (Foto: Ed Bausch)

“Meedeinen op krachten van het leven”

EGMOND-BINNEN - Wie heeft nou het geluk om te kunnen werken met vrij uitzicht over de akkers met bollen? John de Bont is het overkomen. Al dertig jaar heeft de Amsterdammer met zijn vrouw een zomerhuis bij Mooyeveld aan de weg van Egmond-Binnen naar Bakkum.

DOOR: ED BAUSCH

“John de Bont laat keiharde steen zacht stralen”

De familie Apeldoorn, bollentelers, gunden hem een plek om te werken op het perceel ernaast, naast de schuren en met het uitzicht als inspiratie. Beeldhouwer, dat is John de Bont. De nu 73-jarige heeft op die plek, met dank aan corona, het werken weer opgepakt aan wat hij zijn masterpiece noemt.

Levenskracht

Uit een enorm stuk wit cararamarmer schuurt en beitelt hij vol vitaliteit aan ‘Gezin’. Al tien jaar dacht hij het af te ronden. Dat lijkt nu te gaan gebeuren in september. En o, wat hoopt hij dat dit beeld terecht mag komen in een grote ontvangsthal. “Om uiting te geven aan zachtheid als levenskracht.” Dat komt als een prachtig en broodnodig statement over zijn lippen.

Zee

“Toen de kinderen klein waren zochten we een huisje bij zee. Dat bracht de balans in ons verder stadse leven, met een huis/atelier aan de Amstel in Amsterdam. Ik wou het huisje bij zee ook graag, maar stelde als ‘voorwaarde’ wel: we blijven ook zeilen in de zomer. En zo gaat het tot de dag van vandaag.”

Aaibaar

Zoals zijn gezin altijd een hechte eenheid is geweest zo toont hij met dit grote beeld een gezin, een aaibaar gezin. “Je moet met je ogen een beeld kunnen aaien”, zegt John. Zo is het ook met dit werk uit een stuk steen, waar niemand wat mee kon, zo groot is het. De lijnen in het marmer geven het beeld een doorzichtigheid, terwijl de late middagzon het aanraakt. De kunstenaar is in zijn element, terwijl hij het wit van zijn werkpak veegt. In fraaie, bijna monumentale zinnen (John combineerde het beeldhouwen met een levenslang lesgeven) beeldhouwt hij zijn woorden voor het Bergens Nieuwsblad/Contact met De Egmonden.


Lees verder op pagina 16

De Roeiers bij de entree van het park
Dit is een schets voor een klein beeld van John