Afbeelding
(Foto: HANS BROUWERS)

Wethouder zoekt graag dwarsverbanden

Vervolg van de voorpagina

Zorgen om jongeren in coronatijd

"En dat tot volle tevredenheid”, zegt hij. Vooral in het sociaal domein werken de gemeentes intensief samen. In Uitgeest zat dat beleidsterrein ook in zijn portefeuille, dus hij maakte de overdracht van Rijk naar Gemeente van bijvoorbeeld de jeugdzorg ten volle mee. "Dat is een enorme omslag geweest, en het was ook nog eens een bezuiniging. Het gaat na vallen en opstaan nu best goed, met de heel positieve ontwikkeling van sociale teams in de kernen van de gemeente. Financieel is het op dit terrein nog niet makkelijk, voor iedere gemeente in Nederland, omdat lang niet alle verwijzingen naar jeugdzorg vanuit de eigen sociale teams komen, maar wij daar als gemeente wel volledig voor betalen. Daar proberen we als gemeente meer gripop te krijgen, door de sociale teams nog meer te verbinden aan andere maatschappelijke partijen.” Tromp ziet, terugkijkend op het coronajaar, dat jongeren ‘onder de radar' kunnen raken. "Onze jongerenwerkers verrichten geweldig werk, als echte straathoekwerkers, maar ze kunnen in deze tijd niet alle jongeren zien. Ik zie dat corona een behoorlijke impact op jongeren kan hebben en ik heb zorgen om hen. Dus we halen alles uit de kast, samen met het jongerenwerk.”

Ik zie dat corona een behoorlijke impact op jongeren kan hebben en ik heb zorgen om hen. Dus we halen alles uit de kast, samen met het jongerenwerk.”

Sport en Cultuur

Het sociaal domein komt niet zo vaak in de publiciteit, terwijl het toch een heel wezenlijks iets is in het leven van alle dag, voor heel veel mensen in de gemeente. Dat is ook zo met de sport. “We weten dat de leden van de verenigingen gelukkig gewoon doorgaan met contributie betalen, ook al kan er niet worden gesport als normaal. De kantines liggen stil, dat is een behoorlijke aderlating voor de clubs. Waar nodig hebben ze aanvragen gedaan op huurverlaging, net als sommige maatschappelijke instellingen. We hopen allemaal dat er snel meer ruimte komt voor de sport.” Dan is er de cultuur. Tromp heeft net een commissievergadering achter de rug met een bespreking over een nieuwe cultuurnota. Een nota waarvoor hij echt diepgaand de inhoud is ingedoken. “Dat was ook wel nodig, want het was allemaal te versnipperd, het Slotkwartier had dringend onze aandacht nodig en er was een veel te smalle basis voor museum Kranenburgh. In zijn algemeenheid zijn de kernen nog niet erg met elkaar cultureel verbonden. We hebben geprobeerd er een steviger verhaal onder te leggen, de kernen aan elkaar te verbinden.” Tromp vindt het in dit verband een voordeel dat hij van buiten de gemeente komt. “Ik kon met een vrije blik kijken.”

Geschiedenis, scheppen, natuur

De cultuurnota beschrijft een aantal programmalijnen. “We stellen voor om de hele gemeente te presenteren als dé culturele buitenplaats van Noord-Holland-Noord. Daarnaast zien we kunst als iets voor iedereen en als derde zien we kunst vooral als uitvoering. Er is hier een grote en lange traditie van makers, met de beeldend kunstenaars in Bergen, de schrijvers in Schoorl en Groet, verbonden met de natuur. De Egmonden zijn groots in historie, met de Egmondse School en de stichting van Nederland. We brengen een verband aan tussen alles, we faciliteren sterker en willen tegelijkertijd het beheer van de gemeentelijke kunstcollectie nu goed organiseren en koppelen aan een betere basis voor Kranenburgh. Er waren verschillende dingen tegelijk op te lossen, de basis moest op orde. Heel belangrijk is dat iedere kern zich sterker terugvindt in zijn eigen kracht en dat de band tussen inwoners en bezoekers kan groeien. Cultuur is een vrij beleidsterrein voor een gemeente, de financiering komt direct uit de eigen middelen. Dus je draagvlak is erg belangrijk. Ik heb het gevoel dat we stappen zetten op dat vlak”, zegt de Uitgeester met liefde voor de kustregio.