De cast
De cast ((Foto: aangeleverd))

Inspirerende voorstelling over dementie in Schoorl

Algemeen

SCHOORL - Theatervoorstelling ‘De Verrassing’ is woensdag 14 juli te zien in De Blinkerd in Schoorl. Deze meeslepende voorstelling is bedoeld voor iedereen die iets te maken heeft met dementie: voor mensen met dementie, hun partners, families, hulpverleners, vrienden en belangstellenden. Start van de show is 19.30 uur, kaartje kost 14,50 euro. Reserveren via dementiepodium.nl.

In de voorstelling wordt een verjaardagsfeest georganiseerd waarbij iedereen welkom is. Tijdens het feest zien we hoe een moeder, maar vooral haar kinderen, worstelen met dementie. Door de karakters van de dochter en zoon worden de vele kanten, confrontaties en veranderingen in de omgang met iemand met dementie belicht. Blijven ze toeschouwer of lukt het hen te verbinden door anders te communiceren en in het nu te stappen? De voorstelling kan verhalen, mooie momenten en emoties laten delen.

Bergense acteur Paul Groeneveld: ‘’Dementie is iets wat onder de aandacht moet blijven. Naast dat ik het spelen van een rol enorm leuk vind zit hier voor mij een wat diepere maatschappelijke motivatie achter. De voorstelling is niet alleen voor de betrokkenen zelf maar ook voor de mensen met dementie. Hen een een leuke avond bezorgen en daarnaast het onderwerp dementie aansnijden en zo de discussie losmaken hierover tussen betrokkenen is voor mij een enorme drijfveer. Verder is het tof dat je voor mensen speelt die normaliter misschien niet zo snel in een theater zouden komen. En als groep hebben we het ook erg gezellig. Ik heb supercollega’s van wie ik ook weer veel leer’’

De voorstelling wordt gespeeld door ervaringsdeskundige acteurs die professioneel en/of persoonlijk zijn verbonden met mensen met dementie. ‘De Verrassing’ is een belevingsgerichte voorstelling voor mensen met dementie, hun naasten en zorgverleners. Het is een interactieve voorstelling, die alle bezoekers meeneemt. Door middel van muziek en spel wordt een mooi contactmoment gecreëerd tussen mensen en wordt het gevoel van verbinding verhoogd. Daarnaast is de voorstelling erop gericht het inzicht en begrip en in de belevingswereld van mensen met dementie te verhogen. Onze overtuiging is dat spel en creativiteit de basis vormen voor contact en verbinding tussen mensen. Dit komt tot uiting in de vele positieve reacties na afloop van de voorstelling.