Afbeelding
(Foto: Archief)

Braderieën en kofferbakmarkt

SCHOORL - Ze kijken goed om zich heen in andere plaatsen om te weten hoe ze de braderieën in Schoorl en Groet en de kofferbakmarkt in Schoorl het best een herstart kunnen geven. Camperduiner Jan van Assem (geboren in Aagtdorp) en Schoorlaar Hans Sevenhuysen (geboren in Camperduin) staan al tien jaar samen aan de basis van die zomeravonden, waarop toeristen langs de uitgestalde waren kunnen schuifelen. Namens de dorpsverenigingen werken ze als pure vrijwilligers aan de markten die al ruim veertig jaar bestaan. Ze zijn niet marktmeester zoals op een wekelijkse warenmarkt. “De braderieën zijn echt iets van ons allemaal samen.”

DOOR: ED BAUSCH

“Het mogen nog wel meer ‘doemarkten’ worden’”

De bekende Schoorlse kofferbakmarkt begint weer. “We houden ons strikt aan de gemeentelijke regels”, zeggen de dorpsmannen. Op de zaterdagen 3 en 10 juli is het van 09.00-16.00 uur. De week daarna is er het concours hippique. Vanaf 23 juli is het op vrijdagen van 14.00 tot 21.00 en in september weer op de zaterdagen. De verkopers moeten van te voren inschrijven en er geldt een strikt maximum van 100 deelnemers. “Zo houden we het draagvlak in het dorp voor de kofferbakmarkten.”

Eten bij de kraam

In Groet bij het Witte Kerkje is er in de zomerperiode iedere maandagavond vanaf 12 juli de ‘Shop en Food braderie'. In centrum Schoorl vanaf dinsdag 13 juli de ‘Duin en Dorp markt'. Op beide locaties van 17.00 tot 21.30 uur. "Het is nu best spannend of iedereen weer terugkeert. De coronasituatie was voor veel kraamhouders toch een heel lastige periode. 

Vooraf inschrijven en maximaal 100 deelnemers

Maar er komen ook weer anderen, die een stap naar voren zetten, met andere producten. We zien echt een kans voor meer lokaal aanbod. En we zien ook graag dat er voor de bezoekers nog meer te doen is op de braderieën. In Groet kan men ook wat eten op de braderie, omdat daar geen horeca in de buurt is. In Schoorl bieden de omringende restaurants natuurlijk veel mogelijkheden voor een complete avond.”