Lees hier alle updates
Lees hier alle updates Foto: Pexels.com
Rubriek

Uit het College

Column

BERGEN - Het College van Burgemeester en Wethouders gaf dinsdag, toch weer digitaal, aan de diverse media een toelichting op een aantal van haar besluiten.

Horeca en ondernemers hart onder de riem gestoken

Burgemeester Lars Voskuil en wethouder Erik Bekkering maakten vorige week zaterdag een ronde langs ondernemers en de horeca in Schoorl, Bergen en Egmond, op de fiets. Ze wilden hiermee duidelijk laten zien hoe ze meeleven met de onvoorziene nieuwe situatie met lastige maatregelen. “We zien natuurlijk dat het voor sommigen, met name de echt natte horeca, moeilijk is en dat de onzekerheid de bedrijfsvoering in het algemeen beïnvloedt. Toch zien we ook het besef dat we met elkaar door deze periode heen moeten. Die bereidheid troffen we overal aan. Als gemeente gaan we, als het langer duurt, kijken wat we kunnen toevoegen aan steunmaatregelen van het Rijk. De maatregelen moeten niet het probleem van de ondernemers zijn.” De bezoeken waren deels aangekondigd en deels spontaan en zijn zeer gewaardeerd.

Winkelhart Bergen

Met de bewonersvereniging in het centrum is een overeenkomst gesloten over de voorwaarden, het kader voor de her- en nieuwbouw aan het Plein op het deel tussen de Hema en de Bakemaflat. “Zo maken we ook mogelijk dat de bedrijven die door de brand zijn getroffen eerder verder kunnen. Het kader is duidelijk naar wens van de bewoners, op Bergense schaal. We proberen per deelgebied in het centrum op een rustige manier tot resultaat te komen. Er zijn afspraken gemaakt over de hoogtes, maximaal vier verdiepingen, liefst drie, en een rooilijn die wat naar voren komt. Maar dat hoeft zeker niet een compacte rechte lijn te zijn.” In het bestemmingsplan is dan ruimte voor detailhandel, horeca en maatschappelijke functies. Met dit kader kan dan de stap worden gezet naar een ontwikkelaar en/of bouwer. In het plan zit ook een pleintje, aan de oostrand, ook voor de bussen. “Na het vaststellen van het kader voor de Harmonielocatie en voor het gebied Bakemaflat is dit nu het laatste onderdeel.” De wethouder hoopt eind 2022 te kunnen beginnen.

Webinars energiebesparing

Samen met Castricum en Heiloo is er het Duurzaam Bouwloket ontwikkeld. Daarmee worden onder meer ‘webinars’ georganiseerd: momenten dat burgers via een toe te sturen link kunnen inloggen en informatie kunnen krijgen en bespreken over isoleren en energie besparen. “We willen echt met de bewoners samen optrekken naar verduurzaming van de woning en dat is maatwerk, want ieder huis, of iedere groep van huizen, is weer anders”, stelt wethouder Erik Bekkering. Het gaat om gezamenlijke inkoop van woningisolatie en het verduurzamen van vooroorlogse woningen en woningen van het decennium 1990-2000. Stappenplannen per soort van huis.” 22 en 24 november om 19.30 uur verduurzamen vooroorlogse woningen en 20.30 voor inkoop isolatie. Op 29 november en 1 december om 19.30 uur kunnen de eigenaren van de huizen van het laatste decennium vorige eeuw zich laten informeren. Bij alle bijeenkomsten kan er ook worden meegepraat. Aanmelden op www.duurzaambouwloket.nl of telefonisch op 072-7433956.