Pak een prikker
Pak een prikker (Foto: Ed Bausch)

Rommel, rommel en de draak

Vervolg van de voorpagina

Het lijkt een dinosaurus of zoiets. "Het is een draak”, zegt Manouska de Groot, zij geeft toneellessen op de school. "En de draak (in dit geval het klimaatprobleem) moet verslagen.” De school vierde onlangs het Michaelsfeest, een van de jaarfeesten. Aartsengel Michael had de moed om Joris te helpen om de draak te verslaan. Ons thema dit jaar was moed, voor het Michaelsfeest. En met wat collega's dachten wij: "Wat is tegenwoordig een draak om te verslaan? En wij kwamen op de klimaatcrisis, mede veroorzaakt door alle troep die wij mensen produceren. Dus gingen 15 klassen met 15- en 16-jarigen zwerfvuil rapen. Samen met de kunstdocenten maakten ze er deze draak van. De leerlingen hadden dus de ervaring dat je best moedig moet zijn om als jongere met een grijper troep te gaan opruimen, ten overstaan van iedereen die je ziet.”

Moed nodig

De school had de Amsterdamse zwerffilosoof Peter Smith uitgenodigd. Op zijn site www.petersmith.nl lees je dat iets kleins doen juist wel impact kan hebben. Als iedereen dagelijks iets doet (en graag zo zichtbaar mogelijk!) aan het opruimen van zwerfvuil kan het hele klimaat ervan opknappen. Moedig was Mirjam van Riel ook, in april vorig jaar zocht ze contact met de provincie, die beheerder is van een flink stuk van de weg tussen Bergen en Alkmaar. Ze was verbaasd te horen dat volgens het beleid van de Provincie 15 stuks vuil per 100 m2 is toegestaan. Er komt niet vaker dan drie keer per jaar een wagen over de bermen rijden om vuil te zuigen. “Maar 15 stuks is echt heel veel en het blijft dus heel lang liggen!” De gemeente lijkt wel meer te doen aan het zwerfvuil.

Blikvangers geplaatst en gratis grijpers op te halen

De provincie beloonde wel haar vragen door op 1 oktober de twee blikvangers langs de Bergerweg te plaatsen. “Maar ik ga toch gewoon door met oprapen, ook al vind de provincie het gevaarlijk in de berm. Alles helpt en ik kom er toch langs.” De gemeente heeft inmiddels gratis grijpers ter beschikking voor iedereen in de gemeente. Al twintig inwoners gingen er eentje halen. Kijk op afvalscheidendebuch.nl. “Nu nog werken aan bordjes om te attenderen op de blikvangers, we moeten van alles doen aan gedragsbeïnvloeding.” Moed moet.