Lees hier alle updates
Lees hier alle updates (Foto: Pexels.com)

Rubriek: Uit het College van B&W

GEMEENTE - Ed Bausch heeft altijd zijn ogen en oren open bij het Bergense College om het laatste nieuws op te vangen tijdens de tweewekelijkse persconferentie van het College op de dinsdag.

DOOR: ED BAUSCH

De gemeente verlengt de coronasteunmaatregelen tot 1 juli en stort 193.000 euro bij in het herstelfonds voor maatschappelijke organisaties, verenigingen, stichtingen en ondernemers. “Het is zoeken naar een balans tussen de hulp van de Rijksoverheid en die van de gemeente. Maar duidelijk is dat we moeten bijspringen en maatwerk moeten leveren, financieel en met vergunningen. En dat doen we dan ook”, zegt wethouder Erik Bekkering.

Verkiezingen

Burgemeester Peter Rehwinkel stelt dat alles is georganiseerd om op alle stembureaus in de gemeente het stemmen goed en veilig te laten verlopen, zowel voor de kiezers als de leden van het stembureau. "Ook wie als burger controle wil uitoefenen kan dat gewoon doen, binnen de gebruikelijke maatregelen, waaronder het mondkapje.” Rehwinkel gaat op de drie dagen zijn ronde maken langs de stemlocaties.

Onderzoek gemeentebalie

“Meten is weten”, zegt wethouder Erik Bekkering. Er loopt een continu onderzoek naar de beleving van burgers en ondernemers naar het contact met de gemeentebalie, zowel digitaal als echt. En dat levert een hoge score op over vriendelijkheid, snelheid en zorgvuldigheid, een 8,5 uit honderden peilingen door een extern volledig onafhankelijk bureau. “Iedereen heeft nu, in de huidige omstandigheden een gereserveerd moment voor een paspoort of rijbewijs, dat werkt goed, weinig wachttijd.”

Integriteit

Er is de wet Bibob: Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur. De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo hebben nu gezamenlijk een aanvulling vastgelegd, waardoor veel beter de integriteit kan worden nagegaan bij grote financiële transacties op de markt van verhuur en vastgoed, aanbestedingen en subsidieverstrekkingen. Burgemeester Rehwinkel en wethouder Arend Jan van den Beld: “Het is prachtig dat we hier als vier gemeentes in samenwerken. Tot nu toe gold de wet vooral bij kleine zaken. We krijgen nu zo veel meer mogelijkheden om achtergronden van aanvragers en hun samenwerkingspartners te onderzoeken, ook bij andere overheden en opsporingsdiensten. We kunnen zo veel beter in een tijdig stadium kleine uitglijders voorkomen, maar zeker ook ondermijnende criminaliteit, witwassen en dergelijke.”

Vitale verblijfsrecreatie

In een samenwerkingsverband van 18 gemeenten in Noord-Holland-Noord is een regionale visie tot 2025 opgesteld. "Verblijfsrecreatie is in dat hele gebied een enorme factor van betekenis. Er is nu een taskforce opgericht die ondernemingen als hotels en vakantieparken behulpzaam kan zijn zich goed weerbaar en toekomstbestendig te maken”, zegt wethouder Bekkering. De taskforce werkt vanuit het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord.