Een jaar geleden legde ze haar Alkmaarse baan in de advocatuur stil
Een jaar geleden legde ze haar Alkmaarse baan in de advocatuur stil (Foto: Barbara Kerkhof)

Egmondse droomt van Olympische Spelen

EGMOND AAN DEN HOEF - Met haar man is ze vier jaar geleden vanuit de Zaanstreek speciaal in Egmond aan den Hoef komen wonen om makkelijk in een fijne omgeving te kunnen hardlopen. De nu 29-jarige Jill Holterman heeft ruim een jaar geleden haar Alkmaarse baan in de advocatuur stilgelegd om zich helemaal te kunnen wijden aan het hardlopen. In december liep ze pas haar eerste marathon, in het Spaanse Valencia. Maar haar eindtijd van 2,34 uur was zó bemoedigend dat ze heeft besloten om te proberen de limiet voor deelname aan de uitgestelde Olympische Tokyo 2021 te halen. Namens ons land mogen daar maximaal drie vrouwen deelnemen. En er zijn er ook maar drie die de poging wagen om onder de twee uur, achtentwintig minuten en dertig seconden te lopen. Er is nog wel wat te overbruggen, maar Jill ziet ‘Tokyo’ als een stap naar het verdere doel: Olympisch Parijs 2024.

DOOR: ED BAUSCH

TALENT AL VROEG ONTDEKT

Van 2,34 uur naar de Olympische limiet van 2,28 uur: dat lijkt nog een behoorlijk verschil op de magische 42 km en 195 meter, de marathon. Op 11 april in Hamburg gaat Jill proberen onder die limiet te komen. “Ik heb in Valencia heel veel geleerd en ik voel dat ik nog veel te winnen heb. In 2020 liep door de pandemie alles anders. Ik zou helemaal niet naar Tokyo, maar wel deelnemen aan het Europees Kampioenschap halve marathon. Ik had de limiet ruimschoots gehaald, maar het kampioenschap ging dus niet door. Omdat Tokyo een jaar is opgeschoven ga ik nu wel proberen daar te mogen deelnemen aan de marathon. Dat lijkt me een heel goede ervaring. Andrea Deelstra is al zeker van nominatie, dus ik ga voor een van de twee andere plekken. Ik voel me al sterker dan in december.”

Alle hulp is welkom

Op haar twaalfde raakte ze door een les op school geïnteresseerd in atletiek. Bij atletiekvereniging Zaanstad, waar ze nog steeds lid van is, bleek al snel dat de technische nummers als verspringen of discuswerpen haar minder goed lagen dan hardlopen. Vanaf haar 15-de kwam ze in een speciale trainingsgroep. "Gerard van Lent was daar mijn trainer en dat is hij nog steeds. Ik beleef ongelooflijk veel plezier aan het hardlopen.” Het leuke is dat haar man, Ronald Schroër, ook marathonloper is. Dus veel van de dagelijkse kilometers maken ze samen. Alleen als je bij de top acht van de wereld hoort krijg je ondersteuning en begeleiding van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. "Dus nu is het vooral heel veel investeren voor mij, door de pandemie heb ik ook geen inkomsten uit wedstrijden.” Ze wordt door een aantal regionale bedrijven al gesponsord, maar wie de Egmondse wil helpen op haar spannende weg naar de top is heel welkom. Op jillholterman.nl staat daar van alles over te lezen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding