Evert van den Brink vijf jaar geleden in de tuin bij Koningin Maxima
Evert van den Brink vijf jaar geleden in de tuin bij Koningin Maxima (Foto: Aangeleverd)

Straatjournaal bestaat 25 jaar

Vervolg van de voorpagina


Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de krant mocht hij naar Koningin Maxima. In de tuin van Huis ten Bosch interviewde zij hem.

Ze was gewoon heel aardig

"Ïk had gewoon een spijkerbroek aan en wel een mooi shirt. Nou gewoon, ze was heel aardig. We zaten daar in de tuin, het was een warme dag.” Hij vertelt het alsof iedereen zomaar even op de thee kan bij de Koningin.

Wees een vriendelijke klant

Het Straatjournaal kopen én lezen (!) is gewoon een leuke ervaring. De krant toont de lezer een spontane dwarsdoorsnee van de samenleving, mooie besprekingen van boeken, films en schilderijen. Gedichten van ongekende talenten uit de kringen van de krantverkopers, strips, puzzels. Verhalen van verkopers die het lukte om een neerwaartse spiraal om te buigen, bij toeval of door de blik of het oor van een betrokken krantenkoper. “Iedereen kan zien dat de verkopers het soms moeilijk hebben. Dat zien wij ook als ze zich bij ons melden als verkoper”, zegt Anthonie. “Dan zien we mensen die het water aan de lippen staat. Maar ze gaan proberen zichzelf te helpen.

Dan zien we mensen die het water aan de lippen staat

En daar helpen wij aan mee, door het Straatjournaal. Zie het niet als beunen naast een uitkering. Geef niet een te grote fooi, dat is niet de bedoeling. Je helpt hen het best door hen te zien, door een vriendelijke klant te zijn. Ja, er zijn voorbeelden van klanten die een verkoper eens meenemen naar de supermarkt en zeggen: ‘Laad je karretje maar eens vol, ik zie je bij de kassa.’ Of die een keertje schoenen betalen. Maar dat zijn uitzonderingen, hoor.”

Prijsvraag

Het Straatjournaal is ongesubsidieerd. “We willen nadrukkelijk onafhankelijk zijn en onze verkopers steunen”, zegt Anthonie. Donaties zijn welkom. “Het mooist voor ons is dat de krant gekocht wordt, dat de verkoper zich gezien voelt, een bedragje overhoudt. Ter gelegenheid van het jubileum kun je een geschilderd portret van jezelf winnen. Sla de krant er maar op na.” Het Straatjournaal is een mooi vormgegeven, met liefde gemaakte krant over medelanders in allerlei gewone en ongewone situaties. 

Zaterdag staat Evert er weer, of de verkoper bij de AH in Egmond, met de krant voor een nieuwe maand. Geef jezelf of een ander maar een cadeautje met de krant. “Ik heb ook een pinapparaatje”, zegt Evert. Kijk ook op straatjournaal.com.