Gaby Cochavi wil fulltime filmschrijver worden.
Gaby Cochavi wil fulltime filmschrijver worden. (Foto: Ed Baush)

Filmscript voor Netflix doorbraak voor Gaby Cochavi?

EGMOND BINNEN - ‘Veni vidi vici, ik kwam, zag en overwon’. Velen kennen vast wel deze Latijnse woorden. De Romeinse keizer Julius Caesar sprak ze uit in het jaar 47 voor Christus toen hij weer eens een gemakkelijke overwinning had behaald. Gaby Cochavi uit Egmond Binnen koos de woorden ook, als titel voor het scenario dat ze schrijft als deelnemer aan de New Voices Script Contest van televisiezender Netflix . Maar zo makkelijk als die van Caesar zal haar eventuele overwinning niet zijn. “Het is keihard werken om tot een goed script te komen voor een televisiefilm”, zegt ze. “Ik schrijf al van jongs af aan, naast heel ander werk. Maar dit is mijn kans, ik heb er zelfs onbetaald verlof voor opgenomen.”

DOOR: ED BAUSCH

“MIJ INTERESSEERT DE WEG DIE MENSEN AFLEGGEN OM ERGENS TE KOMEN”

Fantasie zit haar in de genen. Het werken in de verpleging, in de psychiatrie en voor asielzoekerscentra heeft Gaby (Santpoort, 1967) daarnaast een schat aan indrukken gegeven. “Prachtige jaren en ervaringen, en nu voel ik dat ik daar echt wat mee moet gaan doen.”

Naar volledig scenario

Een paar geleden is ze, naast haar werk voor de GGD Kennemerland, haar schrijfvaardigheid gaan onderbouwen door studies aan de Schrijversvakschool en aan de Script Academy. Afgelopen najaar werd ze geselecteerd voor de eerste fase van nieuwe kansen bij Telefilm, het fonds dat vertoning mogelijk gemaakt van in Nederland gemaakte televisiefilms. Ze krijgt daar nu ook de financiële ruimte om haar filmplan voor ‘Belletje’ uit te werken tot een volledig scenario.

Helden maken van personages

Vorige week werd bovendien bekend dat Netflix haar met 14 anderen uit 550 kandidaten heeft geselecteerd voor de tweede ronde van ‘New Voices’, de zoektocht van de streamingdienst naar schrijvers van scenario’s. “Je zou het niet meteen denken, maar daar is dus een tekort aan”, zegt Gaby in haar sfeervolle huis aan de Herenweg, waar ze gewoon aan de grote tafel in de woonkamer schrijft.

Sinds twee jaar woont ze daar met haar van oorsprong Israëlische man en hun dochter en zoon in Rinnegom, het buurtschap tussen Egmond aan den Hoef en Egmond Binnen. “De opdracht van Telefilm en de werkbeurs van Netflix stellen me nu in staat om mezelf in de kijker te schrijven en zo proberen verder te komen. Want schrijven: dat is waar ik echt mee verder wil.”

Van het opzetten van de teststraat naar full time scenarioschrijfster

Een half jaar geleden was ze nog druk doende voor de GGD om de teststraat op te zetten. Nu is er alle tijd om personages te bedenken. “Vooral om daar helden van te maken.”

Plankenkoorts

Hoe expressief Gaby ook is, zelf op het podium of voor de camera staan is niet wat ze ambieert. “Ik heb plankenkoorts. Mij past het goed om op het oog zware thema’s met wat lichtheid te benaderen en zo mijn personages bloedserieus te nemen in hun pogingen om hun leven draaglijk of beter te maken. Dat is wat mij fascineert. Daarbij maak ik graag gebruik van knulligheid van Nederlandse gewoontes of voor iedereen herkenbare miscommunicatie. De realiteit wat lichter maken, hoewel situaties soms heel ernstig kunnen zijn. Dat weet ik maar al te goed vanuit mijn werk.”

Door mee te doen aan wedstrijden scherpt Gaby ook haar talent verder aan en maakt ze zichzelf meer bekend als scenarioschrijver. “En voor mij is het ook goed om een deadline te hebben.”

Lees verder op pagina 6.