De vaten uit de expositie verbeelden elk een ander scheppingsverhaal
De vaten uit de expositie verbeelden elk een ander scheppingsverhaal (Foto: aangeleverd)

Vaten vol Oorsprong in Sint Lioba klooster

Cultuur

EGMOND-BINNEN - De expositie ‘Vaten vol Oorsprong’ is zondag 22 augustus te zien in Sint Lioba klooster. Op een groot veld staan de vessels, die gevuld worden met muziek, klanken, stemmen en ritme gecomponeerd door componist, musicoloog en pianist Cees Nieuwenhuizen. 

Na de eerste serieuze maatregelen maart 2020 om COVID-19 tot bedaren te brengen sloten de monniken van het Sint lioba klooster hun poorten om besmettingen te voorkomen. De 26-jarige urnenmaker Roos Kaandorp, werkzaam in de pottenbakkerij van het klooster, kreeg de keuze: erin of eruit. “Ik besloot dat mijn leven zich voor onbepaalde tijd geheel binnen de muren van het klooster zou afspelen. Tijdens deze bijzondere ervaring van een jaar is er een serie van grote keramieke vessels ontstaan, die elk het oorsprongsverhaal van een specifieke cultuur verbeelden. Scheppingsverhalen (onder meer Yoruba, Zulu, Aboriginal, Keltisch, Maori, Egyptisch) geven een intrigerende illustratie van hoe de mens probeert antwoord te geven op de grote vragen des levens. Elke cultuur heeft zo zijn eigen specifieke verhaal. Al duizenden jaren vertellen mensen elkaar verhalen over deze wezenlijke aspecten van het leven: ontstaan, zin en sterven. Het is een ‘ongoing process’ waarin vandaag de dag de kunsten iets kunnen betekenen in het vormgeven van je eigen antwoorden/verhaal.”

Sint Lioba klooster is  te vinden aan Herenweg 85 in Egmond-Binnen. De expositie (entree € 5,- ) is van 16.00 tot 20.00 uur te bezoeken.