Marathonloper Jill Holterman deed mee aan de marathon bij de Olympische Spelen in Tokyo.
Marathonloper Jill Holterman deed mee aan de marathon bij de Olympische Spelen in Tokyo. (Foto: aangeleverd)

Egmondse Jill Holterman terug uit Tokyo

Sport

EGMOND AAN DEN HOEF - Na een indrukwekkende ervaring tijdens de Olympische spelen is marathonloopster Jill Holterman (29) weer terug in Egmond aan den Hoef. Tussen de beste van de wereld zette zij in Tokyo een prestatie neer om trots op te zijn. Jill Holterberg kwam als 63e dame over de finish bij de marathon

Het was een hele speciale belevenis, vond Holterman. En niet eens per se vanwege de race. “Tuurlijk, je racet tegen de beste van de wereld, dat is heel speciaal. Maar wat het vooral bijzonder maakt, is dat je merkt hoeveel mensen er met mij hebben meegeleefd en ervoor zijn wakker gebleven.” Dat maakt de Olympische Spelen echt anders dan andere wedstrijden, vindt Holterman.

Holland Holterman Huis

In Egmond hadden de echtgenoot en ouders van Holterman een heus ‘Holland Holterman Huis’ opgezet, vanwege het ontbreken van het Holland Heineken House bij deze editie van de spelen. In de tuin hing een scherm, het huis was versierd met vlaggen en familie en vrienden zaten om middennacht klaar om de race live te volgen. “Hier dacht ik aan tijdens de moeilijke momenten van de race. Want ja, het was wel een zware dobber”, leidt Holterman haar verhaal in.

Tegenstanders inhalen

Holterman startte op 7 augustus om 00.00 uur Nederlandse tijd. Ze startte achteraan. Holterman: “Dat ging erg tegen mijn natuur in. Normaal ben ik echt een racer, die in een groep tegen de andere lopers strijdt. Maar in Tokyo moest ik vanaf het begin mijn eigen tempo kiezen. Het niveau was zo hoog! Daarnaast zorgde de extreme temperaturen natuurlijk voor moeilijke omstandigheden, en ook mijn voorbereiding was door een blessure niet ideaal. Als ik meteen met de groep was meegegaan, was ik lager geëindigd. Misschien wel tachtigste, wie zal het zeggen?”

Door zich aan haar raceplan te houden, passeerde Holterman als 63e de eindstreep. Onderweg heeft ze vijfentwintig dames ingehaald. Gezien het feit dat er vijftien dames zijn uitgevallen, is uitlopen op zichzelf al een prestatie. Vindt Holterman dat ook? “Inmiddels kijk ik positief naar het resultaat. Toen ik net de finish passeerde, baalde ik. Ik had gedacht dat ik hoger zou eindigen. In een andere race zou ik met deze tijd in de top veertig staan. Maar het niveau was hoog en ik heb het maximale eruit gehaald; dan kan je eigenlijk niet anders dan tevreden zijn.”

Op de Olympische spelen is de sfeer onder de marathonlopers goed. “Natuurlijk is er een strijd. Maar we weten allemaal hoe hard we ervoor trainen, en hoeveel werk we er in stoppen. Je gunt elkaar een goed resultaat, en we feliciteren elkaar na afloop.”

Trainen in de duinen

Zo goed als dagelijks traint Holterman in de duinen tussen Egmond en Bergen, rond de Woudweg. “De variantie van bossen en open stukken, de heuvels en de paarden die je onderweg tegenkomt - met soms een veulen erbij - maken het een mooie plek om te trainen. De afstanden wisselen tussen tien en vijfentwintig kilometer per dag.” Af en toe, als de trainingen uit hun schema’s op elkaar aansluiten, traint ze samen met haar man, marathonloper Ronald Schröer. Tijdens de training wordt Holterman wel eens herkend. Voorbij fietsende mensen moedigen haar dan aan. “Dat is hartstikke leuk. Laatst nog, een man op de fiets riep: ‘Succes in Japan! Je kent mij niet, maar ik jou wel!’’