Afbeelding
Foto: Pexels.com

Rubriek: Uit het College van B&W

Column

GEMEENTE - Ed Bausch heeft altijd zijn ogen en oren open bij het Bergense College om het laatste nieuws op te vangen tijdens de tweewekelijkse persconferentie van het College op de dinsdag.

Door: Ed Bausch

Antwoord op naar kabinet gestuurd brandbrief

“De gemeente Bergen was de voortrekker om met 31 andere gemeentes een brandbrief te sturen naar het kabinet met de vraag om maatwerk voor buitenproportioneel door corona getroffen ondernemers. Het kabinet heeft nu geantwoord dat zulk maatwerk onhaalbaar is en vertragend zou werken. Maar ook zegt het kabinet dat de actie duidelijk heeft gemaakt dat de steun moet doorlopen tot in het najaar. Dat is dus winst”, zegt wethouder Erik Bekkering. “En wij hebben als gemeente met onze oproep aan ondernemers echt vijftien ondernemers kunnen helpen, op diverse manieren binnen onze mogelijkheden.”

Slotkwartier Egmond aan den Hoef

“Stappen vooruit”, zegt wethouder Klaas Valkering over de renovaties aan het monumentale gebied bij de Slotkapel. “We hebben geholpen met een bedrijfsplan voor het podium. Zodat de stichting Hafre een bescheiden huur kan gaan betalen en een duidelijke programmering kan gaan bieden met film, theater en muziek en met heffen van entree. Wel valt het doek voor de Wunderkammer en het Schelpenmuseum. We konden niet bij elkaar komen over aspecten als entreeheffen en een vergoeding voor het ruimtegebruik. We zullen wel proberen de collecties, vooral die van de schelpen, elders onder te brengen. Nu komt er een inschrijving voor een andere invulling van de hoeve, wellicht een ijssalon of een ander maatschappelijk gebruik. Er melden zich al kandidaten.” De renovatie van Huys Egmont nadert voltooiing, vanaf 30 juli kan publiek het museum bezoeken.

Monumentale bomen

De gemeente werkt aan een lijst waar nu al 3000 bijzondere bomen op staan. “Duizend daarvan zien wij als monumentaal, dat heeft te maken met stamdikte. Dat zijn bomen die meer dan 50 jaar oud zijn. Honderd daarvan zijn landelijk aangemerkt als monumentaal. Iedereen kan, tot 26 juli, bomen aanmelden op www.ikdenkmeeoverbergen.nl. “De gemeente inspecteert die bomen dan. Het kunnen ook bomen in de eigen tuin zijn, die zo voor sloop kunnen worden behouden”, aldus wethouder Bekkering.