Op de ladder Gerard Wijker, terwijl Anton Gul en Simon Blok helpen met de ‘Egmondse vissersvrouwen’
Op de ladder Gerard Wijker, terwijl Anton Gul en Simon Blok helpen met de ‘Egmondse vissersvrouwen’ (Foto: Frits van Eck)

Gratis koffie voor gulle gevers

EGMOND AAN ZEE - Grote blijdschap in het Museum van Egmond. Het schilderij ‘Egmondse vissersvrouwen’ hangt in het museum. Antje de Groot-Wijker, Jannetje Krab-de Groot en een onbekende vrouw kwamen na bijna honderd jaar weer thuis dankzij vele gulle gevers en de gemeente Bergen die de benodigde €25.000,- bijeen brachten. Ze zijn vanaf zaterdag 3 juli elke middag te bewonderen samen met nog elf (!) Egmondse werken van de schilder Roeland Koning. Ook de tentoonstelling over Egmond in de Tweede Wereldoorlog is eindelijk te zien.

Door: Carla Kager

Vissersvrouwen zijn weer thuis

De verhuisbus van Anton Gul en bijrijder Jan Apeldoorn met de kostbare lading werd vrolijk ingehaald door vrijwilligers van het museum en de klederdrachtgroep en met accordeonmuziek van Ingele Siezenga. In het museum stonden Gerard Wijker en Simon Blok klaar met de ladder om het schilderij samen met Anton meteen op te hangen. Ook de kleine aquarel van de Musschenbuurt die bij de koop hoorde (nog van koningin Juliana geweest), hangt eronder.

Er waren er niet veel

Wat heeft Roeland Koning die vrouwen fantastisch weergegeven: de zorgen, maar ook de berusting op de gezichten en de sterke werkhanden. 

Museum open vanaf 3 juli en op zoek naar gastheren en -vrouwen

De kleding helemaal zoals die toen was, het fijne kant en haakwerk van de mutsjes. Hij schilderde ook Aris, de man van Jannetje en diens broer Gerrit Krab (de Krôin). Ook Jan Krab en Albert Wijker (De Straal) zijn in het museum te zien. De mannen hadden nog op de zeilschepen gevaren. Er waren er niet veel in Egmond die wilden poseren, zij wel.

Gevers op de koffie

Het museumbestuur wil alle gevers hartelijk dankzeggen door ze op de koffie uit te nodigen op zaterdag 10, 17 of 24 juli om 11.00 of 12.00 uur. Gevers worden verzocht om zich met één of twee personen aan te melden bij ellavanderzeijden@live.nl of bel Ella: 072 -5064912.

Lees verder op Rodi.nl/Bergen

Nera Kriele, Ada Schol en Anneke Dekker bij het net gearriveerde schilderij