Het maakte menig Egmonder trots want het zijn immers ‘onze vissersvrouwen’
Het maakte menig Egmonder trots want het zijn immers ‘onze vissersvrouwen’ (Foto: aangeleverd)

Vissersvrouwen: actie leeft in Egmond!

EGMOND AAN ZEE - Het is een bijzonder schilderij en het hoort thuis in het Museum van Egmond in de Zuiderstraat. Daarover zijn heel wat Egmond-liefhebbers het eens sinds het in diverse media is verschenen met de vraag om bij te dragen voor de aankoop ervan. Op het moment van schrijven (woensdag) is er al ruim € 4000,- binnen en blijken de politici niet te hebben stil gezeten.

Door: Carla Kager

Gemeenteraad verdubbelt giften!

Op donderdag, 20 mei is buiten de agenda om door alle partijen een motie ingediend om de particuliere giften te verdubbelen tot de helft van het benodigde bedrag dus maximaal €12.500,- Dit gezien het belang voor de visserijgeschiedenis van Egmond én omdat het een belangrijke aanvulling is op de collectie van het Museum van Egmond. Een geweldige opsteker!

Er is €25.000 nodig!

Het begon jaren geleden toen dit schilderij op internet stond en via Kunsthandel Simonis & Buunk kwamen we in contact met de eigenaar, elders in het land. Het hangt in zijn kantoor en Lia de Vries, ook een vrijwilliger van het museum en ik gingen er op bezoek en vonden het prachtig. Zo kwam het ook in 2018 op de tentoonstelling ‘Roeland Koning en de Derpers’ in het museum te hangen. De eigenaar gaf toen al aan het te willen verkopen voor €25.000,-, de taxatiewaarde die hij zelf had betaald. Wel krijgen we er dan een aquarel van Roeland Koning bij dat nog van koningin Juliana is geweest. Het museumbestuur vond het te duur en hoopte dat dat nog zou veranderen, maar dat is niet het geval.

Sterke werkhanden

Onlangs stond het schilderij groot afgedrukt in het Noordhollands Dagblad. Het maakte menig Egmonder trots want het zijn immers ‘onze vissersvrouwen’ met Egmond aan Zee op de achtergrond. Bovendien zijn ze rond 1925 magistraal en fijnzinnig geschilderd door Roeland Koning. Let maar eens op de prachtige sterke werkhanden en het fijne kant van de mutsjes. Het schilderij hing al eens in Katwijk en is ook gereserveerd voor een tentoonstelling in het Zuiderzee Museum komend najaar. Het komt dus weer in de belangstelling. Zo ontstond het idee om geld in te zamelen.

Je krijgt er rillingen van

Veel Egmonders zijn familie van deze vrouwen. Links staat Antje de Groot-Wijker (Antje Reijers 1863 - 1933) die getrouwd was met Pieter de Groot. In het midden zien we Jannetje Krab-de Groot (Jannetje van Aag Boes 1852 - 1943) getrouwd met Aris Krab. De derde vrouw is onbekend. Wat vissersvrouwen en hun familieleden in die tijd moesten meemaken, daar krijg je rillingen van. Beide vrouwen verloren jonge kinderen en later ook nog een zoon op zee. Je moest altijd maar afwachten of je man of zonen terugkeerden van hun gevaarlijke werk op zee. "Een plank scheidde hen van de dood”, zo zei de schilder het later. Hij voelde zich aangetrokken tot kustvolk met hun doorgroefde ‘koppen'.

Vissersvrouwen in Amerika

Het is een bijzonder verhaal dat grote Amerikaanse musea Egmonds werk bezitten van Amerikaanse schilders. Kranenburgh ziet helaas nog geen mogelijkheden voor een tentoonstelling. Toevallig is dit schilderij ook in Amerika geweest en in 2007 vanuit Chicago via een veiling terug naar Nederland gekomen. Het mooie is: we hebben het zélf in de hand om ‘onze vissersvrouwen' nu voorgoed naar Egmond te halen. Giften zijn zeer welkom t.n.v. St. Museum van Egmond NL84RABO 0315770112 o.v.v. ‘Vissersvrouwen'. Ook wordt er door twee bijzondere Derper dames ‘Gre en Aagie' gecollecteerd bij de Jumbo, zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Meer informatie in de Museumbode, af te halen bij Boekhandel Dekker & Dekker.

Meer informatie

www.museumvanegmond.nl

Afbeelding