De Adriaan Roland Holstschool heeft kunst gemaakt van afval
De Adriaan Roland Holstschool heeft kunst gemaakt van afval (Foto: Ed Bausch)

'Zo probeer ik wat bij te dragen'

GEMEENTE BERGEN - Overal in de gemeente kun je ze tegenkomen. Op de Bergerweg tussen Alkmaar en Bergen kun je de dame tegenkomen, op de racefiets. Heen en weer naar haar werk in een pand op het bedrijventerreintje bij het gemeentehuis van de gemeente Bergen, net over de grens met Alkmaar. Maar hee, wat heeft ze daar in haar hand? En waarom stapt ze vaak af?

DOOR: ED BAUSCH

MIKKEN IN BLIKVANGERS OF TOCH GEWOON IN DE BERM?

Bergense Mirjam van Riel is gewoon zo iemand die je overal in de gemeente wel vaker tegenkomt. De een doet het om in beweging te blijven, de ander echt uit ergernis: met een grijper, beschikbaar gesteld door de gemeente, en een plastic zakje of tas door bermen en plantsoenen struinen, op het strand of in de duinen om rommel op te ruimen. “Het hoort niet, overal dat plastic en die blikjes”, zegt Mirjam als het Contact haar ontmoet op een onstuimige namiddag halverwege de Bergerweg. “En vooral is de rommel gevaarlijk voor onze soortgenoten, de dieren. In dit geval vooral vogels. “ Een bloedserieuze zaak, maar Mirjam kan er grappig over vertellen. Want het houdt niet op met plastic en flesjes. “Er wordt ook van alles uit auto’s in de berm gegooid, het komt heus niet alleen van scholieren.” Ze kreeg voor elkaar dat de gemeente twee blikvangers plaatste aan beide kanten van de Bergerweg. “Maar goed mikken blijkt nog een kunst”. En dus stapt ze af en raapt de troep op uit de berm. Als het Contact met haar meefietst richting Bergen is de verbazing groot. Als je er op let, weet je niet hoeveel rommel je ziet. “En dat komt dus uiteindelijk in het water, in zee en in de magen van dieren.” Sinds geruime tijd ruimt ze samen met een vriend de bermen van de Bergerweg op, sinds kort door de gemeente voorzien van een gratis grijper. “Nou, ik fiets iedere dag heen en weer over de Bergerweg en dan vind ik het maar niks om al die troep te zien. Zo probeer ik op mijn manier wat bij te dragen, dat is beter dan moedeloos het hoofd buigen.”

De draak

Het woord moed valt. Want ja, je moet best wel moedig zijn om met allemaal mensen om je heen de troep uit de berm te vissen. "Maar ik doe het gewoon”, zegt Mirjam. Het geval wil dat er in de voortuin van de Adriaan Roland Holstschool aan de Loudelsweg in Bergen een enorm kunstwerk staat.

Lees verder op pagina 3

De gemeente deelt gratis grijpers uit