Herman Kuin.
Herman Kuin. (Foto: Leonie Zwetsloot)

Het Trefpunt als tweede huiskamer

‘Ik ben heel blij dat ik hier terecht kan om een bakkie te doen en een krantje te lezen. Met de mensen die hier werken heb ik een goede band, dat betekent ook heel veel. Het Trefpunt is echt een speciale plek voor mij – een tweede huiskamer, zo zie ik het eigenlijk wel!’

Door Leonie Zwetsloot

Herman Kuin houdt als vrijwilliger het Trefpunt netjes, hij stofzuigt en zorgt dat het niet rommelig wordt. Lange tijd heeft hij ook zalen klaargemaakt voor groepsactiviteiten, maar vanwege rugpijn lukt dat niet meer.

Los van zijn vrijwilligerswerk is hij vaak in het Trefpunt te vinden aan de grote tafel; koffie drinken, krant lezen, naar de biljarters kijken of de tv, gewoon voor de gezelligheid.

Vrijwilligerswerk

Vroeger werkte hij in de Melkfabriek. Toen die werd gesloten, kwam hij zonder werk te zitten en raakte na verloop van tijd in de bijstand. ‘Godzijdank werd er niet moeilijk over gedaan dat ik toen vrijwilligerswerk wilde doen.’ Herman moet er niet aan denken om de hele dag alleen thuis te zitten. Eerst heeft hij als vrijwillig chauffeur op de Regiobus gereden tussen Heiloo en Egmond, daarna kwam hij bij Het Trefpunt – intussen al bijna zes jaar geleden.

Ook in de Willibrorduskerk doet hij vrijwilligerswerk.

Elkaar kennen

In het Trefpunt gebeurt vanwege de coronamaatregelen veel minder dan gewoonlijk. Herman gaat er evengoed heen: ‘Ik vind het jammer dat het zo verdomde rustig is, maar thuis zitten is helemaal niks, dus ik kom toch. De mensen die hier werken zijn belangrijk voor mij! Ze kennen me, komen even een praatje maken.’

Toen hij in 2015 als vrijwilliger begon, was Wanda in het Trefpunt de contactpersoon. Herman vertelde haar iets over zijn situatie en zo werd duidelijk dat hij wellicht meer hulp kon gebruiken bij zijn financiën en thuiszorg. Nu heeft hij tot zijn volle tevredenheid een vaste thuishulp via MEE & De Wering, die hem intussen zo goed kent dat ze ook een beetje overzicht over zijn financiën houdt.

Korte lijnen

Dit is een typisch voorbeeld van het voordeel van ‘korte lijnen' in het wijkcentrum. Als je eenmaal binnen bent, ligt alles dicht bij elkaar - activiteiten, vrijwilligerswerk en ondersteuning. Vrijwilligerscoördinator Wanda stapt met een vraag of signaal meteen naar cliëntondersteuner Claudia of Karin, die verder kijken wat er gedaan kan worden. Aan Herman is duidelijk te merken hoe belangrijk dat voor hem is en hoe goed dat uitwerkt. Hij zou de mensen van Het Trefpunt niet willen missen!

Kijk op www.trefpuntheiloo.nl/nieuws voor een uitgebreide versie van dit interview.