Afbeelding
(Foto: Pexels.com)

Gemeente biedt ondersteuning bij plotselinge inkomensdaling

HEILOO - Inwoners die hun inkomen door de coronacrisis sterk hebben zien dalen, kunnen in aanmerking komen voor extra ondersteuning. De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is speciaal voor inwoners/ondernemers die door deze inkomensdaling hun noodzakelijke privé woonkosten (huur, hypotheeklasten, gas, licht en water) niet meer kunnen betalen.

De tegemoetkoming kunt u vanaf nu aanvragen in de gemeente waar u woont. De aanvraag moet voor 1 juli 2021 bij de gemeente binnen zijn. De tegemoetkoming kan met terugwerkende kracht ingaan vanaf 1 januari 2021.

Tegemoetkoming

De gemeenten ontvangen van het Rijk geld om deze tijdelijke financiële tegemoetkoming uit te voeren. De TONK-regeling is een vorm van bijzondere bijstand. De voorwaarden voor de bijzondere bijstand worden nu tijdelijk verruimd zodat er meer inwoners geholpen kunnen worden. Zo heeft het college besloten de vermogensgrenzen tijdelijk te verruimen en geen inkomensgrenzen toe te passen. De voorwaarde is wel dat als gevolg van de coronacrisis het inkomen met minimaal 25 procent moet zijn gedaald en dat de woonlasten tenminste 33 procent van het huidige inkomen bedragen.

Ondersteunen bij vaste woonlasten

Wethouder Elly Beens over de regeling: ‘De Coronacrisis raakt ook in Heiloo veel inwoners, waaronder ook ondernemers woonachtig in onze gemeente. De crisis duurt nu al bijna een jaar en veel mensen voelen dit in hun portemonnee. De TONK-regeling kan ingezet worden om inwoners tijdelijk financieel te ondersteunen, zodat in ieder geval de vaste woonlasten (door)betaald kunnen worden. De tegemoetkoming bedraagt 500 euro per maand. Hiermee hopen we de aanvrager meer rust te geven om zich te kunnen focussen op het weer op peil krijgen van hun inkomen. Daarnaast wijzen we aanvragers direct op de mogelijkheden die we hebben om schulden te voorkomen of op te lossen.’

TONK aanvragen?

De TONK-regeling is eenvoudig aan te vragen via het formulier op www.heiloo.nl/tonk. Meer weten over de TONK? Informeer dan bij het Sociaal Team van de gemeente Heiloo via www.heiloo.nl/sociaalteam.