Muzikale duizendpoot Herman Jager neemt het leven zoals het komt.
Muzikale duizendpoot Herman Jager neemt het leven zoals het komt. (Foto: Theo Annes)

Herman Jager is niet voor één gat te vangen

HEILOO - Herman Jager is zo'n figuur die iedereen wel kent. Omdat hij qua verschijning nou eenmaal opvalt. Misschien ken je hem als muziekdocent, heb je hem bezig gezien als presentator van een festival, heb je van een optreden genoten van een van zijn veertien (!) bandjes, was je een van zijn workshopdeelnemers samba of djembé, kocht je ooit een muziekinstrument van hem of heb je bij hem gelogeerd in zijn Airbnb?

door marsha bakker

Bij binnenkomst volgt eerst een rondleiding door zijn bijzondere huis aan de Dorpsstraat in Zuid-Scharwoude vol muziekinstrumenten, grappige hoekjes en bijzondere accessoires. Bij alles hoort een verhaal. Hij was altijd op zoek naar dit huis. "Nadat ik het in mijn dromen zag - letterlijk - en ik wist dat ik hier zou komen wonen." Sowieso doet Herman alles vanuit een onderbuikgevoel en vertrouwt hij vrijwel blindelings op zijn instinct. "Dat heeft me nooit windeieren gelegd. Alleen maar ervaringen opgeleverd. Geld, status of pensioen interesseert me niks. Zolang ik mijn vaste lasten kan betalen vind ik het goed. Dat betekent voor mij een hoge mate van vrijheid."

Herman kan niks goed maar doet wel veel, zoals hij het zelf omschrijft. "Ik heb diverse talenten, heb een aantal studies voltooid en ben in meerdere beroepen actief geweest. Maar als je vraagt wat ik doe? Dan zeg ik: ik ben een verbinder. Of sfeermaker mag ook. Een neohippie, wat jij wilt!" Oftewel: niet in een hokje te stoppen deze Herman. Maar van heel veel creatieve markten thuis. Waardoor hij steeds weer andere mensen ontmoet die hem weer helpen aan projecten of introduceren in een bepaald vakgebied. “Van copywriter tot docent, en van brandweerman tot theatermaker: ik zeg overal altijd ja op. Wil ik wel proberen. Ik ben net een pelgrim wat dat betreft. Ik loop een tijdje met iemand mee, we leren van elkaar en dan gaan we ieders ons weegs. Behalve nu, bij Suus ben ik thuis."

De Liefde

Gelukkig heeft zijn liefde Susan dezelfde mentaliteit. Al heeft ze daar wel aan moeten wennen. "Ik kwam uiteen huwelijk waarin juist alles was geregeld en gepland, niks werd aan het toeval overgelaten. Als je dan verliefd wordt op een type als Herman, is dat even wennen", lacht ze. Liefde op het eerste gezicht was het niet, omdat Suus 'veel te mooi´ was volgens Herman en hij "veel te veel' was volgens Susan. Maar de twee tegenpolen hebben elkaar inmiddels gigantisch gevonden en gaan binnenkort officieel samenwonen. "Dat Herman overal 'Ja' op zegt en je nooit weet wat je volgende maand doet of zelfs volgende week, vond ik in het begin heftig. Maar we vullen elkaar perfect aan. Ook doordat we al een aantal verre reizen hebben gemaakt, naar Lapland, New York, Cuba, en dan leer je elkaar behoorlijk goed kennen. Op Bonaire zien ze zichzelf wel een tijdje wonen, Herman had er zelfs al een baan gevonden. Maar eerst moeten de kinderen groter zijn. "Samen hebben we inmiddels een bonte verzameling van 8 kinderen en 2 kleinkinderen: een rijkdom."

Geboren Heilooër

Tot zijn zeventiende woonde hij in Heiloo, waar hij betrokken was bij jongerencentrum BukBuk en bij evenementen als Dolfinn Rocks. Daarna was hij een tijdje een Alkmaarder en was hij ook daar een graag geziene gast bij festivals en andere culturele activiteiten. Sinds 2001 is hij inwoner van Langedijk. Toen hij verhuisde naar dit huis nodigde hij alle buren uit voor een kennismaking. Aangezien hij toch een huis vol muziekinstrumenten heeft, waaronder een indrukwekkend assortiment trommels, waren de buurtbewoners al snel met elkaar aan het trommelen. "Sommige buren woonden hier al jaren, maar hadden elkaar nog nooit gesproken. Kijk, dat kan niet hè. Muziek verbindt, je hebt alleen iemand zoals ik nodig die de uitnodiging doet."

Drop Productions

Herman is eigenaar en oprichter van Drop Productions, een bedrijf waar muziek, theater en tekst samenkomen. Hij geeft hier trainingen, workshops, organiseert optredens, schrijft theaterstukken, maakt muziek en kan in nauwe samenwerking met een netwerk van gelijkgestemden voor steeds grotere producties worden ingehuurd. "Helaas nu even niet, ik zit wat corona betreft in de verkeerde business. Gelukkig hebben we ook twee Airbnb locaties, en koop en verkoop ik muziekinstrumenten. Door de Airbnb komen we met zoveel verschillende mensen in contact, dat is echt prachtig. Soms zitten we eerst urenlang met gasten aan tafel voordat ze naar hun verblijf vertrekken, terwijl anderen voor de rust komen. Alles is prima." Suus vult lachend aan: "Voor mensen uit Azië of Amerika is Zuid Scharwoude een voorstad van Amsterdam en ligt het wat hun betreft bijkans aan de kust."

Muziekdocent

Vier ochtenden per week geeft Herman les in het basisonderwijs als muziekdocent, ook op een school voor kinderen met gedrags- en leerproblemen. "Als je muziek maakt kun je lekker los gaan en vrij zijn. Soms betekent dat een hok vol herrie ja, maar het betekent ook altijd met een goed gevoel de les verlaten. Ik heb ook Nederlands gegeven, omdat ik weer eens 'ja' had gezegd op de vraag of ik misschien mijn lesbevoegdheid wilde halen aangezien ik goed was met kinderen. Die lesbevoegdheid heb ik in rap tempo gehaald, maar zodra ik voor de klas stond voelde ik: dit is dus niet mijn ding. In een muzieklokaal komen kinderen met opgeheven hoofd en nieuwsgierige blik binnen, zin in de les. Dat heb ik maar bij weinig kids ervaren als ze mijn lokaal Nederlands betraden. En ik snapte dat. Want in die lessen moest ik bepaalde doelstellingen behalen en thema's hebben behandeld. Terwijl ik als muziekdocent gewoon mijn gang kan gaan."

Herman kent geen stress. "Ik leef bij de dag en maak mij geen zorgen over de dag van morgen. Elke dag plan ik één ding in, maar de rest van de dag houd ik open. Want je weet maar nooit wat er nog op m'n pad komt!"