Pauline en Claudia met de muziekschoolkapjes.
Pauline en Claudia met de muziekschoolkapjes. (Foto: Ed Bausch)

Contest geeft leerlingen een uitdaging

HEILOO - 'Een spannende contest voor de leerlingen'. Dat is het kersverse idee van Muziek- en Dansschool Heiloo. “In juni, juli, augustus en september vorig jaar waren we nog even in ons gewone doen en hadden we een hele goede open dag met veel inschrijvingen. Daarna is alles weer via internet gegaan. En zo houden we elkaar vast tot we weer echt samen kunnen spelen”, zegt directeur Pauline Folkerts.

DOOR: ED BAUSCH

'Vooral muziekplezier wordt op prijs gesteld'

Docenten en leerlingen blijven met elkaar de Muziek- en Dansschool Heiloo vormen, ook al gaan de lessen nu al weer lange tijd opnieuw via het scherm en kan het gebouw aan Het Veld niet worden bezocht. Maar nu is er dus de eerste contest voor de leerlingen. “Wie weet hoe we dit idee kunnen vasthouden voor volgend jaar, maar dan liever live!”, zegt organisatiemedewerker Claudia Canetoli.


Tot en met 31 maart kunnen de leerlingen via wetransfer naar info@muziekendanschoolheiloo.nl filmpjes insturen met een eigen registratie van een dierbaar muziekstuk. Een jury stelt er een top drie van samen en de uitslag wordt bekend gemaakt tijdens het digitale docentenconcert op 18 april vanuit de Witte Kerk.

Naar presentatie toewerken

Muziekplezier en naar een presentatie toewerken, dat zijn de belangrijkste doelen van de contest. We gaan echt niet goede noten zitten tellen, hoor”, zeggen Pauline en Claudia. “De filmpjes mogen ook samenspel laten zien, als het op veilige afstand is. Een tijdsduur van maximaal vijf minuten lijkt ons mooi. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk leerlingen zich aangesproken voelen, we gaan iedereen een positief verslag meegeven. Ook publiek zal kunnen aangeven welke presentaties zij waarderen, maar de jury hakt uiteindelijk de knoop door.”

Jury

De jury bestaat uit Jack Kat, docent muziek, componist/arrangeur en uit voerend musicus, Lisa van Oorschot, voormalig leerling en nu student dwarsfluit aan het Conservatorium Tilburg en spelend in het NHJO, het Noord Hollands Jeugd Orkest, Sam Kuijper, voormalig leerling en nu student hoorn aan het Conservatorium Amsterdam en ook spelend in het NHJO en Pauline zelf.

Online directeur

Pauline is directeur-bestuurder sinds januari 2020. “Ik ben dus het merendeel van de tijd een online-directeur geweest. Maar gelukkig weet ik van de maanden dat we open waren hoe het hier kan bruisen. En daar verlangen we met elkaar natuurlijk enorm naar terug. Zodra het weer mag, kan het hier ook goed ondanks dat het pand verouderd is. We hebben ruime lokalen, de ventilatie is in orde en we kunnen heel goed een aparte ingang en uitgang maken.”

Verlangen naar weer een bruisend gebouw

De school telt zo'n 500 leerlingen en de directeur is blij met een goed contact met de gemeente. Het lijkt er nu op dat het gebouw een uitbreiding en aanpassing kan ondergaan. "De haalbaarheidsstudie daarvoor is zo goed als afgerond. Het zou mooi zijn als de entree kan worden afgescheiden van de podiumruimte, dat is veel beter bij voorspeelavonden. En we streven naar nog meer gelijktijdig gebruik van ruimtes.” Maar nu dus eerst de contest. "Die geeft al veel reuring en onderlinge contacten”, zegt Claudia, die ook de ouders van de jonge leerlingen wil bedanken voor alle hulp bij de online lessen. "Het is vaak een hele inspanning, maar het levert ook geestige momenten op en die houden ons zeker ook dicht bij elkaar in deze tijd.”