Afbeelding
(Foto: Yvonne ten Bruggencate)

>>> Vervolg van voorpagina

Een moeilijke vraag nu: wat zou je graag nog eens over doen?

"Ik zou een deel van mijn leven minder gehaast hebben willen zijn. Iets meer rust inbouwen, meer in het nu zijn. Dat lukte pas toen ik ziek werd. 


Noodgedwongen natuurlijk, maar het heeft me zoveel gebracht door niet te ver vooruit te kijken en te genieten van hoe het is en gaat."


Wat zijn jouw wensen voor de waarschijnlijk nog beperkte toekomst?


"Dat is is wel duidelijk denk ik. Zo lang mogelijk comfortabel met zo min mogelijk pijn doorleven. Dat ik uiteindelijk in de laatste fase ga berusten en dat steeds minder eng vindt.

 Dat Ruud er ook vrede mee krijgt en de mooie herinneringen koestert. En dat er ruimte komt in zijn hart voor nog een liefde, dat gun ik hem."


Welke boodschap zou je de mensen om je heen willen meegeven?

"Probeer positief in het leven te staan, hoe moeilijk je het ook hebt. Dat brengt je zoveel. Sinds ik ziek ben, benoemen wij elke avond voor het slapen gaan het sprankeltje van de dag. Dat is soms even zoeken en soms kan je niet kiezen. Het mag over alles gaan, zelfs omdat je lekker gegeten hebt, of die toevallige knipoog op straat. Bedenk maar zo: niet iedere dag is goed, maar er zit iets goeds in iedere dag."

Hoe zou je herinnerd willen worden?

"Wie ben je nog als je niet meer werkt? Hoe blijf je bij jezelf als je spiegelbeeld steeds veranderd? Wat laat je na als je geen kinderen hebt. Over hoeveel tijd wordt je naam niet meer genoemd? Ik wil herinnerd worden als die meid die een bijdrage leverde aan de positiviteit in het leven. Waar je altijd terecht kon voor een bakkie en advies. Niet oplossen, maar de feiten van een andere kant benaderen. En dat ik niet vergeten wordt." Reacties: redactie.nhe@rodi.nl