Afbeelding
(Foto: Arjan Boekel)

Plantenrijkdom

In deze tijd vind ik het heerlijk om kwekerijen te bezoeken. Overal in Nederland kun je die vinden. Vaak kun je op internet je al verlekkeren aan de catalogus. 


Maar het kopen is veel leuker op locatie vind ik. De plant echt zien , de mooiste, meeste vertakte uitkiezen, net in knop zodat de bloemen thuis uitkomen. Het praten over de planten met kweker of bezoeker die net zo planten minnend blijkt als jij.

De kwekers weten beter dan wie ook, wat de planten nodig hebben, zon of schaduw en rijke of juist arme grond. En laat dat nu juist mede het succes bepalen van de plant in uw eigen tuin? Natuurlijk kun je ook naar een tuincentrum gaan maar het voordeel van kwekerijen is dat je de planten in een natuurlijker beeld aantreft. Dat voorkomt teleurstelling achteraf, daarmee bedoel ik dat de plant bij het tuincentrum op zijn allermooist wordt gekocht maar er nadien nooit meer zo uitziet. Op kwekerijen staan regelmatig mooie combinaties ter inspiratie. Let bij combinaties goed op de bloeitijd, als die van nature niet gelijk valt bereik je dat resultaat in je tuin dus niet snel.

Bij kwekers vind je een keur aan planten, vaak ontdek ik voor mij nieuwe soorten of cultivars. Cultivars zijn afgeleiden van de oorspronkelijke soorten.

Blij verrast

Hoewel mijn tuin flink vol geplant is leerde ik van een tuinvriendin het stapelen van planten. De bloeitijd na elkaar, dicht opeen en uitgebloeide planten flink terugsnoeien. Ik ben daar nog niet volleerd in, zij wel. 


Ze weet precies waar iets geplant staat, ik moet wel eens zoeken moet ik bekennen. Of ben blij verrast als iets ineens weer opduikt. Ter illustratie, ik kocht twee planten twee keer en wilde ze op dezelfde plaats planten, waar ze dus al stonden. 


Alleen ze waren iets later waardoor ik meende ze kwijt te zijn. Of ik had vooraf niet gekeken, dat is ook mogelijk. Planten herhalen geeft rust. Ik zette ze verderop in de border. Zo blijkt een nadeel ineens een voordeel.



Arjan Boekel

Bij kwekerij Meijer in Heiloo ligt sinds enige tijd een prachtig aangelegde tuin naar een ontwerp van HeilooĆ«r Arjan Boekel. Prachtige combinaties ook hier. 

Recent brachten diverse bladen en omroepen een bezoekje op deze locatie. Maar voor u is een bezoek ter plaatse natuurlijk zo geregeld, even op de fiets of met de auto als u veel mee terug wilt nemen.

 

Tot volgende week.




Viridis