Coronasteun voor zes verzoeken.
Coronasteun voor zes verzoeken. (Foto: Rodi Media)

Zes verzoeken coronasteun goedgekeurd

HEILOO - De gemeente Heiloo helpt culturele en welzijnsorganisaties, sportverenigingen en ondernemers om de coronacrisis weer te boven te komen. Het college honoreerde 6 juli een financiële bijdrage voor zes verzoeken. Ook is besloten om het bestaande Corona Herstelfonds in afgeslankte vorm voort te zetten. 

Wethouder Rob Opdam: “We zetten ook na de versoepelingen de noodzakelijke ondersteuning voort en bouwen de ondersteuning af die niet meer nodig is.” Tot 1 juli konden culturele en welzijnsorganisaties, sportverenigingen en ondernemers een aanvraag doen voor een bijdrage uit het Herstelfonds.

Muziekparade

Het Herstelfonds levert een bijdrage van € 9.500,- aan de eerste editie van de Muziekparade. De drie grote muziekverenigingen van Heiloo spelen een hoofdrol tijdens dit muziekevenement op 11 september. In de Cultuurkoepel en Strandwal verzorgen deze verenigingen en een tiental andere muzikanten, zangers, koren, orkesten, dans- en toneelgroepen uit Heiloo een optreden om 'De dag dat het weer mag' samen te beleven. De middag wordt afgesloten met een optreden van alle deelnemers, met een Heiloo Ballade speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd. Men hoopt hier een jaarlijks terugkerende gebeurtenis van te maken.

Koop lokaal en win

Een bijdrage van € 8.000,- is voor een gezamenlijke actie van drie winkeliersverenigingen en Ondernemend Heiloo: Koop lokaal en win. Bij deelnemende winkeliers of ondernemers ontvangt de klant een voucher bij aankopen. Door de unieke actiecode op de actiewebsite te checken, is direct duidelijk of deze een prijs oplevert. Deze kan worden opgehaald bij de desbetreffende winkel. Naast de bijdrage vanuit het Herstelfonds, dragen de initiatiefnemers en deelnemende winkeliers/ondernemers financieel bij aan deze actie. Het college is positief over dit initiatief gezien het lokale karakter, de onderlinge verbinding en het gezamenlijke doel om de ondernemers in Heiloo goed op de kaart te zetten. De eerste actie loopt vier weken in de periode oktober-november 2021. Bij succes wordt deze actie in de toekomst herhaald.

Zingen als verbinding

Het initiatief ‘Zingen als verbinding’ van Muziek- en Dansschool Heiloo in samenwerking met het Oratoriumkoor Heiloo kan ook op steun rekenen van het college van B&W (€ 3.100,-). Ruim anderhalf jaar is er door corona nauwelijks in groepsverband gezongen, koren hebben vele leden verloren. Dit project levert een positieve impuls aan het herstel van samenzang in Heiloo.

The Spot

Een bijdrage van € 4.650,- is voor promotionele kosten die worden gemaakt voor The Spot. Een groep van 25 jongeren werkt samen met jongerenwerk, de buurtsportcoaches en de gemeente om te komen tot sport- en chillplek The Spot tussen Sporthal Het Vennewater en de badmintonhal. Een sportieve ontmoetingsplek in de buitenlucht voor alle inwoners van Heiloo. Men kan er zelfstandig sporten of meedoen met sportlessen van verschillende sportaanbieders. Het brengt inwoners van verschillende leeftijden met elkaar in verbinding. Door deze bijdrage kunnen ze elke opgehaalde euro uit sponsoring of crowdfunding besteden aan de verwezenlijking van The Spot.

Huurkorting

Naast de verzoeken waarover het team het college adviseert, zijn ook twee individuele verzoeken om financiële ondersteuning gehonoreerd. De Bibliotheek en het Trefpunt krijgen op eigen verzoek een huurkorting van respectievelijk € 30.026 en € 25.723. Beide hebben schade geleden door coronamaatregelen en zijn onder meer huurinkomsten misgelopen.

Afgeslankte vorm

Daarnaast heeft het college besloten om voor de periode juli tot en met september 2021 de volgende steunmaatregelen te koppelen aan het Herstelfonds. Het loket Herstelfonds is per 1 juli gesloten voor collectieve verzoeken en handelt uiterlijk eind september de tijdig binnen gekomen verzoeken af.

De eerdere maatregel kwijtschelden van gemeentelijke huren wordt niet voortgezet. Er liggen op dit moment nog diverse verzoeken bij de gemeente die voor 1 juli zijn ingediend. Deze worden de komende tijd beoordeeld en afgehandeld. Er blijft ruimte voor maatwerkafspraken omtrent het betalen van gemeentelijke belastingen. De gemeente communiceert over regelingen en routes voor hulp aan ondernemers, een voorbeeld daarvan is de infographic. Ondernemers in Heiloo worden ondersteund door Halte Werk.